FÖRDELAR OCH NACKDELAR MED DIGITALISERING

SPOILERVARNING: FÖRDELARNA ÖVERVÄGER NACKDELARNA

Vi kommer nu att förklara varför, eftersom det också handlar om finansiella aspekter som inte är synliga vid första anblicken.

Den uppenbara nackdelen med digitalisering är den stora arbetsinsatsen. Det var också en hög kostnad att bygga en bil och därmed byta ut vagnen. Eller att plötsligt använda en mobiltelefon. Det var inte heller lätt att integrera iPhones och andra smartphones i det dagliga arbetet, att införa distansarbete eller hemmakontor. Och elektromobilisering av bilar är inte heller lätt.

Frågan är: Finns det ett alternativ och hur vettig är förändringen?

Kostnaden för digitalisering är naturligtvis en annan nackdel. För du måste förändras. Inom skadedjursbekämpning innebär steget mot digitalisering ett gigantiskt nytänkande. Förr i tiden placerades giftbeteslådor alltid ut överallt. Dessa lådor har gett en (förmodad) säkerhet och gårdarna möjlighet att tjäna ännu mer pengar. Fler lådor = mer pengar och längre servicetider = mer pengar igen.

Om du vill omvandla din verksamhet till digitala produkter tillkommer kostnader för digitaliseringen:

  • Högre anskaffningskostnader för utrustningen (CapEx)
  • Utbildning och fortbildning av personal
  • Kommunikation med kunder
  • Dataskydd, produktsäkerhet

Så hur kan jag installera dyra digitalboxar eller IoT/AI-kameror som kostar mig en massa pengar från början och ändå tjäna mer pengar på dem? Ansträngningarna bakom detta är förvisso en av nackdelarna med digitaliseringen.

FÖRDELAR MED DIGITALISERING

Dessutom talar följande fördelar för digitaliseringen:

  • Bättre service för kunden
  • Mer transparens, mer data och kunskap om tillståndet för fällor eller andra
  • Snabbare kunskapsöverföring och därmed bättre service

Så låt oss vara tydliga: förutom alla fördelar har digitaliseringen också nackdelar. Dessa är dock endast kortsiktiga och utgör snarare utmaningar än nackdelar med digitaliseringen. Utmaningen gör företagen starkare, framtidssäkrade och, framför allt, enkelfähig.

Det som ofta googlas är “digitaliseringens påverkan på miljön”. Och ja, digitaliseringen har en enorm inverkan på miljön. På skalan kan man säga att man kan minska sitt CO2-avtryck enormt genom färre resor till kunden och färre gifter. Det har också en inverkan på jobb och digitalisering (även en vanlig Google-sökning: “jobs digitalisation”). Jobben går från tjänster som bekämpning av skadedjur till produktion av IoT-enheter och datahantering. Och detta leder oss till fördelarna med digitalisering för företag.

ETT EXEMPEL FRÅN FÄLTET

Föreställ dig en värld där varje skadedjurslåda övervakas med en bild varje sekund. På så sätt kan 95 procent av alla boxar i världen avskaffas.

Varför 95 %?

En anonym fallstudie från en av världens största kunder inom skadedjursbekämpning visade att över 95 % av lådorna inte besöks av gnagare som möss, vilka är det största problemet. Så företaget tog bort 95% av boxarna och lämnade kvar 5% digitala boxar. Otroligt, eller hur? Men det var inte allt än. Farmen har också minskat från 30-52 besök per år till 3-8 besök per år.

Kan detta fungera? 95% av boxarna borttagna och över 80-90% av besöken per år?

Ja! Och det har till och med lett till att denna övergång från analog till digital har minskat skadedjursproblemet med över 50 % mätt över 100 dagar. En otrolig framgång som uppmuntrar företaget att fortsätta digitaliseringen.

Digitaliseringens fördelar för ekonomin är därför uppenbara. Färre lådor, mindre mänsklig service, ta bort den “förmodade säkerheten”, införa IoT-enheter för övervakning dygnet runt och därmed bättre skadedjursbekämpning – 100 % digitalt.

Rädslan för att skadedjursbekämpare inte ska kunna upptäcka angrepp är ogrundad. Kunden har funnit att endast 4% av observationerna kommer från skadedjursbekämparen, resten, 96%, från de digitala IoT-boxarna eller personalen.

Hur du tjänar pengar på det är naturligtvis annorlunda. Tjänsteleverantören måste förändras från ett serviceföretag / facility manager till ett kombinerat “service- och SAAS”-företag.

TJÄNSTER OCH SAAS

Vad betyder det?

När IoT-boxarna upptäcker angrepp måste direkta åtgärder vidtas, hårdare och snabbare än tidigare, och framför allt i enlighet med IPM-principen (integrerat växtskydd). Försegla, sanera, desinficera, sätt ut massor av fällor och få ner angreppen avsevärt inom några dagar. Detta kostar också mer pengar för åtgärden en gång, men varar för evigt. Företaget “tjänar” alltså mindre på tjänsten, men mer på de IoT-enheter som hyrs ut och de data som de genererar.

Låt oss säga att en stormarknad betalar 600 euro per år till ett skadedjursbekämpningsföretag. Så nu måste företaget ta bort de 20 fällorna och ersätta dem med 5-6 digitala fällor. Minska också de 12 besöken till 2-6. Priset ligger kvar på 600 € eller kommer till och med att öka till 700 €. När angrepp sedan upptäcks måste de också konsekvent bekämpas / tätas etc. (IPM).

SAMMANFATTNING

Att tänka om är inte lätt, men fördelarna och nackdelarna med digitaliseringen i arbetslivet är tydliga: den har visat sig vara mer mätbar. Speciellt efter investeringarna under det första året “tjänar” skadedjursbekämpningsföretag vanligtvis mer, eftersom utrustningen betalas av ganska snabbt. Dessutom kan de nu betjäna ännu fler kunder “i stor skala” med sina tekniker och agera mer konkurrenskraftigt på marknaden.

Kunderna, standarderna och de multinationella företagen inom skadedjursbekämpningsbranschen har insett detta: Framtiden är digital och enligt Anticimex VD “det näst bästa efter skivat bröd”. En diskussion om kostnader och liknande är genomförbar, men onödig, eftersom kostnaderna kommer att sjunka på medellång sikt. Dessutom blir det allt svårare att hitta personal till tjänsten. Detta är hanterbart för små familjeföretag men ett stort problem för framtiden för multinationella företag/koncerner.

Få vill fortfarande bli skadedjursbekämpare, enligt en undersökning i USA. På grund av Covid och Co. har allt blivit mer obekvämt. Lönerna stiger också i takt med inflationen och företaget hotar att bli olönsamt. Kundernas krav på bra digitala lösningar kommer alltså vid rätt tidpunkt och kommer därför att implementeras ännu mer under de kommande 5-10 åren.

Vi ser fram emot att gå denna väg tillsammans med dig. Det kommer att bli annorlunda, men det kommer och det kommer att bli kul.