FRAMTIDEN FÖR BEKÄMPNING AV SKADEDJUR

Jag vet inte om du har samma känsla som jag, men jag tycker att det här året gick superfort. Min personliga känsla är verkligen att vi redan är knä-djupa i 2021. Vad säger det dig? Det säger dig att år 2023 kommer att vara runt hörnet på ett ögonblick. Varför berättar jag detta för dig? Varför är 2023 så relevant? Det verkar som om många antikoagulerande rodenticider eller rått- och musgifter kan komma att tas bort från marknaden 2023, eller med andra ord förbjudas. Varför då? Här är mina tankar om det:

För det första finns det ekonomiska skäl: Som ni har läst och som de flesta rapporter från de stora företagen i vår bransch visar, används allt färre biocider och bekämpningsmedel. Detta innebär minskade intäkter för de stora tillverkarna av sådana medel. En registrering av en ny rodenticide kostar några hundra tusen euro per land och utvecklingen av en sådan produkt kostar säkert några miljoner. Om du väljer att göra det för att det är din kärnverksamhet ska du inte planera för att täcka dina kostnader eller göra vinst under det första året.

Tvärtom tar det cirka 4 till 5 år att göra detta riktigt lönsamt. Så många kemiföretag i världen kommer definitivt att titta sig omkring och se om det är en bra idé att gå den här vägen. Med så många företag som erbjuder biocider har marknaden blivit mycket konkurrensutsatt. Det betyder egentligen bara en sak, nämligen att marginalerna har sjunkit. Om marginalerna minskar skulle jag definitivt leta efter en ny bransch för att hålla mitt företag lönsamt och kunna försörja mina anställdas familjer.

Gör mig en tjänst och skriv “digital skadedjursbekämpning” på Google. Bland de första resultaten finns webbplatser från stora internationella kemiföretag som nu satsar på nya affärsområden med digitala fällor och övervakning, precis som vi.

Håller du med mig om att detta är naturligt urval? För att vara ärlig har jag faktiskt hört exakt dessa påståenden från handlare och tillverkare, så jag hittar inte bara på detta själv, utan berättar helt enkelt vad många människor i branschen planerar och tänker.

2. För det andra är det mycket troligt att alternativ till rodenticider kommer att övervägas på allvar. Vad betyder det? Europeiska kemikaliemyndigheten säger att antikoagulerande rodenticider utgör en stor risk för vår miljö och därför inte bör användas. Eftersom gnagare är ett så stort hot mot människors hälsa och livsmedelssäkerheten, och eftersom ingen ännu har varit glad över att kunna begränsa användningen av biocider, har ingenting på allvar erbjudits som ett alternativ. Om jag ska vara ärlig fanns det, men det var inte en fullständig uppsättning fakta som Europeiska kemikaliemyndigheten antog vid den tidpunkten i slutfasen av omregistreringen. Om man ser till vad våra europeiska organisationer och parter som är intresserade av frågan arbetar med, kan det ses som ett realistiskt mål att inom nästa omvärdering, åtminstone delvis, kunna begränsa den lagliga användningen av dessa produkter.

Det är lustigt att många människor i branschen tror att vi är fiender till rodenticider. Tvärtom skulle vi föredra att behålla dem för alltid. Men vi vet helt enkelt, och jag utmanar er att bevisa att jag har fel, att de inte används i alla fall i enlighet med lagen. När man läser de mildrande åtgärderna i Tyskland, till exempel, eller CEPA:s samförståndsavtal, tenderar man att tro att vi inte har något problem. Allt, om det görs enligt stadgarna och enligt lagen, skulle vara helt i sin ordning och den inverkan som dessa kritiska produkter har på icke-målorganismer eller på vår miljö/natur skulle vara så minimal att den skulle vara helt acceptabel och framtidssäker. Jag menar, om man tittar på IPM-pyramiden skulle man se att den faktiskt är upp och ned. De flesta yrkesmän använder kemikalier först. Jag känner till många företag i Nederländerna där lagen faktiskt kontrolleras och där det finns höga böter som man måste betala om man inte agerar i enlighet med lagen.
Men i de flesta fall handlar det faktiskt fortfarande om att byta ut betet på kortast möjliga tid. Jag tror att vi alla är överens om att det mest hållbara sättet att hålla skadedjur borta är att förebygga och eliminera dem.

Jag hittar inte på något av detta, det är i grunden sunt förnuft och en hel del information från ingen mindre än Dr Robert Corrigan, som förmodligen är världens mest kända expert på gnagarbekämpning.
Håller ni med om det?
Personligen är jag mycket övertygad om att rodenticider kommer att reduceras kraftigt under detta årtionde. Även om så inte är fallet kan man se på siffrorna från de ledande internationella tjänsteleverantörerna att de gradvis har beslutat att drastiskt minska användningen av rodenticider. Så det kommer att hända oavsett vilka de viktigaste drivkrafterna är och jag har inte ens pratat om livsmedelsstandarder. Detta kommer säkerligen att spridas vertikalt i världen. Från en gård, till produktion, till stormarknaden, kommer det att ha en inverkan. Även de kommer att agera mer ansvarsfullt och hållbart, och jag är helt säker på att de en dag kommer att vara ännu mer kopplade till IPM-pyramiden än någonsin tidigare.

SAMMANFATTNING

Så återigen till min inledande tes: det här året går väldigt fort, och 2023 kommer att komma extremt fort. Så, vill du bli påverkad och överraskad av vad som händer 2023 eller tycker du att ovanstående är fakta som förflyttar dig till nya metoder och ett nytt sätt att arbeta?

I slutändan är varje enskild produkt som vi har tillverkat utformad för att ge skadedjursbekämpning en komplett produktportfölj med hållbara och digitala metoder för att förebygga och bekämpa skadedjursproblem inom industrin och på fältet.

Vi är mycket stolta över att ett nyetablerat skadedjursbekämpningsföretag med en diversifierad portfölj köper alla sina produkter från oss och kan arbeta 100 % i enlighet med gällande lagstiftning – framtidssäkrat för de kommande 10+ åren. Eftersom jag älskar min bransch vill jag gärna att du kontaktar mig för en kostnadsfri konsultation eller produkttest.

Förresten är jag också ganska optimistisk när det gäller kostnadsfria testversioner. Jag tror att nästa generation, som tittar på Netflix, Disney och många andra plattformar med kostnadsfria testmånader, redan är vana vid kostnadsfria testperioder. Vad tycker du om det?

Mitt syfte med den här bloggen är bara att informera er om vad som händer. Jag vill inte att du ska uppleva “Titanic-effekten” där ingen trodde att ett isberg var på väg – men det gjorde det. Han träffade Titanic och alla vet vad som hände. Jag vill att du och ditt företag ska vara förberedda på detta och inte få problem och gå under under nästa årtionde.