STATIONER, LÅDOR OCH TUNNLAR FÖR DEN PROFESSIONELLA SKADEDJURSBEKÄMPAREN - DET ÄR DET SOM RÄKNAS

BOXAR OCH TUNNLAR: VILKA ÄR SKILLNADERNA MELLAN STATIONERNA?

Både lådor och tunnlar fungerar som ett slags utomhusbostäder för rått- och musfällor. De kan vanligtvis öppnas antingen med en universalnyckel eller, till exempel, med en vridmekanism. En enda slagfälla placeras i lådor. Om en råtta eller mus tar sig in – lockad av ett lockbete – utlöses fällan.

Tunnlarna är stationer med två musfällor. Syftet är inte så mycket att locka till sig en mus med bete. Istället placeras tunnlarna längs väggen i musens föredragna väg. Eftersom möss gillar att gå genom små tunnlar uppfattar de inte fällan som ett hinder eller en fara utan går helt enkelt igenom den. Oavsett från vilken sida musen springer genom tunneln är en fångst praktiskt taget garanterad.

Tips: I tunnlar ska du se till att musen fortfarande kan se en liten ljuskälla på andra sidan. Detta innebär att övervakningssystem som sensorer eller kameror bör vara tillräckligt små för att inte helt blockera tunneln. Detta minskar sannolikheten för en lyckad fångst, eftersom musen ser tunneln som ett hinder i sin väg.

6 TIPS FÖR RÄTT VAL AV STATIONER FÖR SKADEDJURSBEKÄMPNING

 • Stationen är stabil från första intrycket. Det finns stora skillnader i kvalitet på marknaden. Lyckligtvis kan dålig kvalitet i många fall upptäckas ganska snabbt. Sparades det till exempel mycket på materialet? Ger enskilda delar av stationen intryck av att lätt kunna brytas loss eller på annat sätt vara trasiga? Då har du förmodligen stött på en billigt producerad modell och bör hellre testa vidare.
 • Stationen är stängd och kan inte öppnas enkelt eller oavsiktligt. Särskilt när stationerna är utrustade med slagfällor måste de tåla både en kollision med en gaffeltruck och nyfikna barnfingrar. Detta gäller särskilt för stationer som används i offentliga utrymmen. I detta fall är stationer som endast kan öppnas med en universalnyckel det bästa valet. Alternativt är öppningsmekanismen lite dold, så det kan krävas att man vrider eller trycker på den.
 • Slagfällor kan monteras enkelt och så stadigt som möjligt i stationen. Tyvärr finns det inga fällor och avdelningar som passar alla. Så om du redan har bestämt dig för en favoritfälla men vill köpa stationerna från en annan tillverkare, bör du fråga och testa kompatibiliteten. I bästa fall har stationen ett enkelt klicksystem så att inget tidsödande skruvande behövs under installationen.
 • Stationen har en matchande konstruktion för upptagning av bete. Precis som det måste vara möjligt att fästa slagfällorna, bör det också vara möjligt att placera bete i stationen (om det inte är en tunnel, som inte kräver bete). Samma sak gäller som för punkt tre: fråga tillverkaren om kompatibilitet och ta dig tid att testa.
 • Stationen är så vattentät som platsen kräver. På många gårdar sker kerching dagligen, på andra ställen sätts fällorna upp utomhus eller måste till och med klara av permanent fuktig mark. Då är det viktigt att stationerna är ordentligt vattentäta.
  a. Först och främst ska vatten inte kunna tränga in lätt – så stationen måste ha ett tak utan luckor.
  b. Om vatten rinner in i stationen kan små rännor göra det lättare att dränera bort det.
  Det finns även stationer som kan monteras på väggen (t.ex. vår musbetesstation Swop-Box) och därmed inte alls kommer i kontakt med ett lerigt eller permanent vått golv. Andra stationer (som vår Tunnel Runbox Robust) kan flyta.
 • Stationerna kan kombineras med digitala system för skadedjursbekämpning. Om du vill använda ett digitalt övervakningssystem måste motsvarande sensorer placeras i fällan. Med digital övervakning rapporteras varje utlösning av en fälla till ett centralt system och dokumenteras automatiskt. Du får också ett meddelande på din smartphone när ett djur har fallit i fällan och kan därmed kontrollera och rengöra fällor på ett mycket målinriktat sätt – och rutinkontroller är inte längre nödvändiga. Även om du börjar utan sensorer är det värt att använda stationer som kan “uppgraderas” senare.
  Mer information om digital övervakning hittar du här.

SAMMANFATTNING

Som med så många köpbeslut gäller samma sak för stationer: Om du köper billigt, köper du dyrt. Billiga eller helt enkelt olämpliga produkter går snabbt sönder eller kräver onödigt tidskrävande montering. För nya skadedjursbekämpare som bara skaffar basutrustning är det en bra idé att köpa fällor, stationer, beten och sensorer för digitalisering från en och samma tillverkare. Detta garanterar å ena sidan att systemen är kompatibla med varandra. Å andra sidan kanske en mängdrabatt kan förhandlas fram.

Att kombinera produkter från olika tillverkare är dock inte ovanligt inom professionell skadedjursbekämpning och kan enkelt genomföras om du följer våra sex tips. Om du är osäker är det alltid bättre att fråga en gång till och testa en gång till. Då kan inget gå fel.

Vi kommer gärna att ge dig råd!