HISTORIA - från skadedjursbekämparen
till IoT-pionjären

2003

Stiftelse

2003

2004

Handel med produkter för skadedjursbekämpning i DACH-regionen. Gift fungerar inte riktigt längre. Miljökonsekvenserna är fortfarande helt okända och bagatelliseras. Vi letade efter mer effektiva metoder.

2004

2005

Istället för gifter använde vi fällor. Enorm kontrollinsats med daglig kontroll (djurskydd). Födelsen av den digitala musfällans prototyp. Dessutom föddes BMS – det digitala dokumentationssystemet från vårt systerföretag Biotec. Kanske en världsnyhet, men i alla händelser en banbrytande prestation som nu är standard inom det professionella segmentet. Futura lägger grunden och bygger visionen för de kommande 20 åren.

2005

2006

Rapport på Galileo om digitaliseringen av vår sektor. Vi installerade våra första digitala fällor hos stora kunder i Tyskland, vilket revisorer och kunder var mycket nöjda med. Vi visste att detta var vår framtid och vi är pionjärer på grund av vår idealism.

2006

2007

Vi bygger världens största musfälla och den finns med i Guinness rekordbok. Världsomspännande uppmärksamhet i TV och tidningar. Idén kom från Daniel Schröer – som då fortfarande gick i gymnasiet – familjevän till grundaren Oliver Klute, som började på Futura 2013 och har drivit verksamheten tillsammans med Oliver sedan 2016.

2007

2008

Tunnelfällor, lådor, fällor, bete – vi försöker professionalisera fångsten och köper produkter över hela världen, testar dem med våra partners och inser att den perfekta lösningen ännu inte finns. Futura lanserar sin första B2C-butik www.futura-shop.de och genererar sin första försäljning online.

2008

2009

Det som idag kallas IoT (Internet of Things) kallades då M2M-kommunikation (Machine to Machine). Futura investerade stora summor i gateways, forskningsprojekt och mer för “eMitter Pro” – idag fortfarande bästsäljaren för den storskaliga digitala trap-industrin. Skadedjursbekämpningsbranschen skakar på huvudet och anser att grundaren Oliver Klute är “galen”. Några år senare köper samma personer digitala fällor med mera från Futura.

2009

2010

Nutella i fällor? Vad sägs om en professionell lösning? Födelsen av NARA® – idag en internationell bästsäljare som sålts miljontals gånger. Futura investerade återigen i utveckling, verktygstillverkning och produktion i Tyskland. De första NARA presenterades under varumärket Edialux på en mässa i Benelux och såldes i över 10 länder under det första året.

2010

2011

SWOPBOX – den första hygienboxen för fällor, digitala sensorer och syntetiska beten från Futura, framtagen för livsmedelsindustrin. Återigen samma sekvens: först förlöjligad, men sedan snabbt såld tusentals gånger och rekommenderad av IFS och AIB, står den för en ny typ av skadedjursbekämpning, en innovation från Futura.

2011

2012

Företaget har fortfarande höga kostnader för utveckling. Distributionen i USA undersöks för närvarande, på inbjudan av världsmarknadsledaren Orkin. Stora förhoppningar om global framgång, miljontals digitala fällor. Men verkligheten lär oss att “goda ting kommer till den som väntar”. Orkin är fortfarande 100% analog idag. En återspegling av vår konservativa sektor.

2012

2013

Full fart framåt. Daniel Schröer ansluter sig till företaget och bygger upp den internationella försäljningen tillsammans med Oliver Klute och tillsammans vidareutvecklar de de digitala produkterna.

2013

2015

Introduktion av det egna eMitter Cloud i Tyskland som ett jätteprojekt, efter att Futura tidigare hade arbetat med en israelisk partner. Vänskapen med det israeliska företaget består än idag. Futura vinner Best Product Awards från Pest Magazine och uppmärksammas över hela världen i tidningar och nyhetsbrev.

2015

2016

NARA växer: kött-, fisk-, choklad- och mangosmaker läggs till den fortfarande mest populära NARA-smaken: vanilj. Dessutom – efter många års forskning och utveckling – lanserar Futura en ny familjemedlem “Gorilla Traps”, världens första §18 IfSG-certifierade humana fälla för möss och råttor.
Och Futura lanserar eMitter Outdoor. Den första helt digitala råttfällan, efter att Futura hade byggt många prototyper under de senaste åren. Den första lösningen meddelades på Long Range. En teknik som många andra företag hoppade på under 2020 och som Futura var först med att introducera på marknaden.

2016

2017

Futuras produkter NARA Spray, Gorilla Traps, eMitter BEEP och Runbox säljer mycket bra, särskilt i Europa, genom ledande distributörer som Killgerm, Pelsis och Co – marknaden är redo för och efterfrågar nya innovationer. Futura fördubblas igen och teamet växer till 9 medarbetare.
År 2017 präglas också av en ny satsning: Futura ser e-handel som en viktig framtidsteknik, även inom B2B, och öppnar Amazon-verksamheten samt nya onlinebutiker inom B2C och B2B. Dessutom beslutar de två verkställande direktörerna att i framtiden inte längre delta i mässor och att satsa allt på marknadsföring online. Från försäljning till rådgivning och information. Produkter ska säljas för att de är bra, inte på grund av en bra distribution. Hållbarhet gäller därför inte bara produkterna, utan även tillväxtstrategin.

2017

2018

GreenHero föds och säljer till en början repellenter och den första djurvårdsprodukten på Amazon. Efterfrågan slår Futura med häpnad.
eMitter Outdoor lanseras som en DIRECT-lösning med 2G, NB IoT. Försäljningen, även via handeln, är mycket god och tekniken – också tack vare ny programvara och algoritmer (artificiell intelligens) – har förbättrats avsevärt så att det inte längre förekommer falska larm. Eftersom DIRECT-serien inte kräver repeaters och gateways kan försäljningen skalas upp snabbare och Futura växer kraftigt, särskilt i den “långa svansen” = SME för skadedjursbekämpning. Futura fördubblas nästan igen och har nu redan 14 anställda plus 2 frilansare.

2018

2019

GreenHero omsätter nästan 600 000 euro på så kort tid och har nästan 100 000 nöjda kunder med över 30 produkter. En ny grundpelare för Futura är e-handeln, som den starkast växande verksamheten. Facebook, Google och Inbound Marketing introduceras. Rekryterade och byggde upp ett team för marknadsföring och online.
Oliver Klute tar återigen över den operativa verksamheten i systerföretaget Biotec och utarbetar tillsammans med Daniel Schröer en ny strategi för företagsgruppen. Allt står i digitaliseringens tecken och de två företagen utvecklas mycket väl. 20 anställda och 6 frilansare arbetar som entreprenörer i företaget och driver tillväxten. Futura bildar intressegruppen “NoCheRo” tillsammans med den federala miljöbyrån och andra internationella intressenter i branschen för att etablera och stärka kemikaliefria alternativ för skadedjursbekämpning.
Schröer och Klute besöker regelbundet Bryssel för att utbyta idéer om hur man kan undvika att använda farliga kemikalier; den gröna och digitala vågen välkomnas med öppna armar.

2019

2020

Futura har investerat mycket i utveckling under de senaste åren och står i begrepp att introducera viktiga nya produkter digitalt. Webbplatsen lanseras på nytt med många verktyg för onlinemarknadsföring. Futura bryter ny mark när det gäller kommunikation inom sin sektor genom att skapa en framgångsrik podcast, videoserier och bloggar med ledande VD:ar, CTO:er och innovatörer från branschen med “Talking Pest Management” och få uppmärksamhet från den internationella pressen.
Corona är på väg. E-handeln växer med över 100%. B2B växer stadigt, som tidigare. De två verkställande direktörerna testade upprepade gånger motståndskraften och ifrågasatte affärsmodeller i ett tidigt skede – med framgång. Futura fortsätter oförtrutet att växa. Övergången från traditionellt arbete till “nytt arbete” och “distansarbete”, liksom de digitala verktyg som introducerades för flera år sedan, säkerställer också att Futura kan fortsätta att driva utvecklingen framåt utan begränsningar. Effektiviteten ökar, trots att 90% av de anställda nu sitter på hemmakontoret. Futura introducerar “home office forever” och tillåter sina anställda att arbeta självständigt hemifrån. Med mycket god framgång: Futura fortsätter att växa och anställer 4 nya medarbetare “på distans”.
Produkter som “RatCap” föds och alla produktlinjer ses över. NARA får ekologiska förpackningar, eMitter en ny app, Gorilla Traps glasfiber och snart en ny familjemedlem.

2020

2021

Nyheter från Borchen

Futura har inlett året bra med ett snabbt växande team och mer än en fördubbling av antalet anställda från 2020.

Vi håller på att slutföra byggandet av våra 6 laddstationer för elbilar, som drivs med solenergi från vårt tak, och ersätta vår förbränningsbilpark med 2 helt elektriska fordon och 5 hybridbilar, som vi alla älskar och som passar mycket bra med vår filosofi.

Med 3G-strategin (testad, återställd eller vaccinerad) kan vi äntligen ha en liten företagsfest utomhus vid en vattenskidsjö. Det var en av de mest positiva dagar vi har haft i år och vårt team blev en grupp av vänner, kompisar och partners som strävar efter samma saker i sina karriärer och privatliv.
Vi är stolta över att vi med Futura inte bara uppfyller stora uppdrag i B2B- och B2B-världen, utan också stärker unga människor, ger dem ett hem, trygghet och ett jobb som blir deras passion.
Den bästa kommentaren vi har fått är detta anonyma citat: “Min vän berättade för mig att jag är superglad sedan jag började arbeta på Futura och att jag borde berätta för min chef så att han vet att de gör rätt sak”.
#stoltFutura

2021

2021

Våra butiker

GreenHero fortsätter att fördubbla försäljningen i webshopen greenhero.de och på Amazon tack vare fantastiska fans och influencers som står upp för djur som annars skulle ha behandlats med dåliga eller giftiga biocider eller andra produkter, t.ex. mot fästingar eller loppor. Vi är mycket stolta över detta och ser GreenHero på väg att bli THE health brand för husdjur.

Futura Shop har fördubblats i storlek igen och med det nya produktteamet säljer inte bara de befintliga produkterna mycket bättre, utan vi introducerar också över 50 nya produkter från vårt eget varumärke och kvalitetsvänliga varumärken.
Futura Shop kommer att vara adressen och plattformen för skadedjursproblem i ditt hem med de bästa möjliga och mest miljövänliga produkterna som finns tillgängliga över hela världen, tack vare vår över 25 år långa B2B-industrikunskap.

Både GreenHero och Futura Shop har fått en ny webbdesign och nya bilder och filmer för produkterna. Efter “nylanseringen” ökade vår försäljning lavinartat.

2021

2021

Futura B2B

Med vårt seniora säljteam bestående av Judith, Sebastian, Guillaume och Thore ser vi en sund tillväxt i vår B2B-verksamhet och en ytterligare övergång till agila och digitala processer med våra internationella kunder och partners.

Tidskriften Futura föds. Det är inte en katalog, men den innehåller våra viktigaste produkter, fallstudier, intervjuer, nya produkter och mycket mer som du inte visste om Futura.

Futura B2B fortsätter att bygga nutid och framtid för vår bransch med lösningar som NARA® som ersätter över 20 000 ton rodenticider (gift) bara i Italien.
Vi är mycket stolta över att vara den ledstjärna och trendsättare som vår bransch gärna följer när det gäller effektivare skadedjursbekämpning och grönare lösningar.

Våra patenterade nya IoT-lösningar har genomgått intensiva tester sedan 2019 och kommer snart att lanseras… Håll dig uppdaterad och prenumerera på våra nyhetsbrev…

2021