RÅTTOR I AVLOPPSSYSTEMET

Under många årtionden blev kloakerna den perfekta platsen för råttor att söka skydd och för arten att föröka sig så mycket att det uppstod råttangrepp. Om man tittar på det med sunt förnuft blir det snabbt tydligt att vi, rovfåglar och kanske mård eller katt är råttans enda fiender. Så vad gör du? Du gömmer dig i kanalnätet – som tillhandahålls gratis av människor – med dina artfränder. Då lär sig den vanliga råttan att det är tyst ute på natten och att det luktar gott där. Så norskråttan går ut på natten, när folk sover, för att ta sig in på våra gator genom smutsfällor och avloppsbrunnar. Råttor hittar mycket mat där, inklusive rester från pizza, kebab och mycket annat som soptunnorna har att erbjuda.

PASSIV RÅTTKONTROLL MED GIFT

Förr i tiden utfördes bekämpning av avloppsråttor monotont med gift. Vad är gift? Gifterna är så kallade “rodenticider”, dvs. gifter som förtunnar blodet och därmed dödar de små däggdjuren. Tyvärr – vilket nyligen genomförda studier har visat – hamnar detta gift också i kanalernas avloppsvatten och med avloppsvattnet i floder, där råttgiftet tyvärr inte har någon plats. För där förorenar råttgiftet våra fiskar och andra varelser som lever där. Många professionella lantbruk har sedan länge gått över till giftfria kontroller. Detta är dock ofta till deras nackdel, eftersom giftfria kontrollåtgärder helt enkelt är ännu dyrare och de flesta städer och kommuner fortfarande förlitar sig på gift i sina kontrollåtgärder och känner till inga / få alternativa kontrollåtgärder. Det har dock blivit etablerat att bekämpa råttor i avloppen som ett alternativ. Det första steget för att förhindra att giftet mot råttorna i kloakerna kommer i kontakt med vattnet var att bygga “flytande betesstationer” som inte kommer i kontakt med vattnet. Ett annat problem med användningen av gift: det äts inte av råttor i över 99% av beläggningsplatserna. Råttor i kanalen äter inte gift. Den norska råttan avvisar det och föredrar att leta efter naturlig föda. Så varför bygga en flytande station för 1 procent av råttorna, som bara ser till att giftet inte kommer i kontakt med vattnet, om råttorna trots allt inte accepterar dessa stationer?

Råttpopulationer kan teoretiskt sett hållas under kontroll av ett antal faktorer. Ofta tar städerna permanent till giftbeten, av vilka man uppskattar att mer än 80 ton sprids per år i Tyskland – trots allt strängare lagkrav och varningar från den federala miljöbyrån. Även om giftbeten är relativt effektiva när de används på rätt sätt, är användningen av dem extremt problematisk.

RÅTTBEKÄMPNING UTAN GIFT

Att bekämpa råttor i kloakerna är inte nödvändigtvis lätt och framför allt, som man sa i flera år, inte möjligt utan gift mot den norska råttan. Avloppsnätet är helt enkelt för komplext och omfattande för att man ska kunna ta itu med dem direkt i brunnarna. Nej, det är inte lätt för människor att framgångsrikt och hållbart bekämpa råttor i avloppssystemet utan att använda gifter. Tyvärr är de beskrivna stationerna mycket ineffektiva och endast ett fåtal norska råttor besöker dessa stationer, som också fortfarande är fyllda med gifter. En verkligt giftfri och hållbar lösning på problemet med avloppsråttor är endast en fysisk lösning som skyddar råttorna från avloppsnätet så att råttangreppen i avloppet minskar på ett naturligt sätt.v

Biologisk bekämpning genom uteslutning

Det har visat sig att råttor kommer upp ur kloakerna genom brunnslocken på natten för att äta skräp och matrester, som är ett lätt byte för norska råttor. Tack vare den rikliga tillgången på föda kan råttorna föröka sig. Avloppsråttan kan dock framgångsrikt reduceras i avloppssystemet genom uteslutning. För att hindra råttorna från att klättra “från botten till toppen” för att äta skräp och matrester kan du helt enkelt blockera ingångarna/utgångarna. RatCap har utvecklats för detta ändamål. Produkten mot råttor i avlopp har utvecklats i Tyskland av en företagsgrupp som har tillverkat och sålt lösningar för skadedjursbekämpning internationellt i över 26 år. Råttangrepp kan reduceras biologiskt. Ringen fästs enkelt eller dubbelt på smutsfällan så att råttan inte längre kan ta sig förbi den till utsidan.

Vad händer med råttan då?

När råttor inte har tillräckligt att äta letar de efter andra sätt. Därför söker de efter fler utgångspunkter i kanalnätverket för att hitta föda. En råtta lever bara 0,5-1,5 år och kommer därför naturligt att dö av matbrist på grund av utestängning om den inte kan ta sig till andra nät. Men även andra råttstammar lever i andra avloppsnät. De gillar inte när andra, främmande råttor invaderar deras territorium, där det bara finns begränsat med mat. Resultatet: råttorna förökar sig inte eftersom det inte finns mer mat och råttangreppen på en plats minskar. Avloppsråttan försöker sedan fly och stöter på andra råttflockar i andra delar av avloppsnätet. Detta reducerar angreppen biologiskt, utan något gift.

HÅLLBART, EFFEKTIVT OCH GIFTFRITT MOT RÅTTOR

En hållbar bekämpning av råttor och att hålla dem borta är målet för alla kommuner och städer. RatCap är en hållbar lösning som utvecklats i Tyskland och som är mycket kostnadseffektiv och håller råttor borta i årtionden, vilket snabbt minskar råttangrepp på ett hållbart sätt utan råttgift. Efter installationen kommer råttangreppen snabbt att minska och på lång sikt kommer de inte längre att märkas, särskilt inte för medborgarna. Inga olägenheter orsakade av råttangrepp som kan undvikas “ovan jord”, eftersom råttorna systematiskt stängs ute.

Det finns idag inget behov av gift för att hålla råttor borta i avlopp och skydda befolkningen från råttangrepp. Smarta lösningar som är billiga, håller för evigt och fungerar med IPM-åtgärder är framtiden för våra kommuner och städer.

IPM mot råttor

IPM står för Integrated Pest Management och är metoden för framgångsrik och holistisk bekämpning av råttor. Den europeiska sammanslutningen CEPA främjar också IPM-skadedjursbekämpning mycket starkt under 2021. IPM står för den mest skonsamma bekämpningen, där förebyggande, biologiska och fysiska metoder måste användas mot råttor före kemiska metoder. Ledande företag världen över har åtagit sig detta, men i många kommuner och skadedjursbekämpningsföretag är gift fortfarande förstahandsvalet mot råttor. Gift är inte längre den senaste tekniken, eftersom användningen är ineffektiv: mindre än 20 procent av de djur som äter gift är råttor, resten är icke-måldjur som fåglar eller insekter, som också skadas av giftet. Om en råtta som dödats med gift kommer ut i naturen, kommer giftet ut i miljön från andra djur (t.ex. en rovfågel som äter råttan) eller genom nedbrytning. Med RatCap är allt detta uteslutet och man använder en snabb lösning som har blivit etablerad.

Det finns egentligen inget behov av gift idag för att hålla råttor borta i avlopp och skydda befolkningen från råttangrepp. Smarta lösningar som är billiga, håller för evigt och fungerar med IPM-åtgärder är framtiden för våra kommuner och städer.

DET BÄSTA? DIREKTFÖRSÄLJNING.

Det bästa är egentligen att du eller din leverantör av skadedjursbekämpningstjänster helt enkelt kan beställa produkten online. 2-3 dagar efter beställning kan du få den installerad i din kommun (alla tekniker som känner till avloppet i din stad kan göra detta) och du slipper råttproblem i årtionden. Råttangreppen har minskat och klagomålen från medborgarna är omedelbart obefintliga.

Prova dig fram!