RÅTTANGREPP I STÄDER - GIFTFRIA ALTERNATIV FÖR BEKÄMPNING AV RÅTTOR I STÄDER

New York City är känt för att ha dubbelt så många råttor som människor. De rör sig i kloaker, underjordiska schakt, parker och mörka bakgårdar. Och det uppskattas att det också finns miljontals råttor i stora tyska städer som Berlin. Gnagarna är vilda djur som redan under medeltiden sökte sig till bosättningar där matrester gav en god försörjning. Människor och råttor har alltså levt sida vid sida i tusentals år.

Råttor är skygga, nattaktiva varelser som inte är farliga för människor. Ändå har de inte ett gott rykte: under medeltiden anklagades de för att överföra pesten – även om det strängt taget var råttloppan som var ansvarig för detta. Och även idag anses råttor vara farliga. Som alla vilda djur kan de potentiellt överföra sjukdomar. I Tyskland och Europa sker detta dock ytterst sällan.

Ändå fruktar städer i Tyskland så kallade råttangrepp, där befolkningen blir så stor att råttorna inte kan stanna i sina gömställen och förorenar hela staden med exkrementer och urin. Om det finns många råttor ökar också risken för sjukdomar. Dessutom finns det den avsky som många människor känner inför de små djuren. En råttplåga är inte minst ett imageproblem.

STÄDER BEKÄMPAR NORSKA RÅTTOR FRÄMST MED GIFT

När en råttpopulation hamnar utom kontroll blir det snabbt en råttpest, eftersom den urbana norskråttan förökar sig snabbt. En råtthona kan fortplanta sig året runt och föder högst 15 ungar per kull, men i genomsnitt föds fyra till fem ungar. Efter bara två till tre månader är ungarna själva könsmogna.

Råttpopulationer kan teoretiskt sett hållas under kontroll av ett antal faktorer. Ofta tar städerna permanent till giftbeten, av vilka man uppskattar att mer än 80 ton sprids per år i Tyskland – trots allt strängare lagkrav och varningar från den federala miljöbyrån. Även om giftbeten är relativt effektiva när de används på rätt sätt, är användningen av dem extremt problematisk.

RÅTTGIFT SOM EN STOR FARA FÖR ANDRA VILDA DJUR OCH MILJÖN

De aktiva substanserna i den så kallade 2:a generationen innehåller antikoagulantia som gör att råttorna blöder ihjäl invärtes inom 3-7 dagar. Toxinerna är effektiva men faller under definitionen av PBT-ämnen. Detta innebär att de är långlivade, bioackumulerande och giftiga. De bryts ned endast med svårighet, ackumuleras i djur och har en toxisk effekt. Detta gör dem till en fara för icke-måldjur och miljön.

Till exempel kan råttbete ätas av husdjur som hundar eller katter och förgifta dem. Dessutom är förgiftade råttor under sin flera dagar långa dödskamp ett perfekt byte för rävar, rovfåglar eller vesslor. Och förhöjda nivåer av PBT-toxiner upptäcktes i alla dessa djur, särskilt i regioner där mycket råttgift användes.

Och sist men inte minst, med bete i avloppssystemet finns det alltid en risk att det spolas bort vid särskilt höga vattennivåer. Det är så gifter kommer ut i vattendrag och påverkar hälsan hos fiskar och andra vattenlevande organismer.

Så oavsett hur man ser på saken bör råttgift endast användas i nödfall för att skydda djur, natur och i slutändan människor. Men hur kan det fungera?

GIFTFRIA ALTERNATIV FÖR UTDRIVNING AV RÅTTOR

Principen för Integrated Pest Management (IPM) är att gifter endast används när alla andra metoder redan har uttömts. Den breda basen i IPM-pyramiden utgörs av strukturella och hygieniska försiktighetsåtgärder. Men om man tittar på vanliga metoder för råttbekämpning i städer, ägnas liten uppmärksamhet åt dessa aspekter.

Idén är ganska enkel: råttor stannar där det finns tillräckligt med mat och skydd. Kloakerna erbjuder fantastiska förhållanden – långa sträckor kan tillryggaläggas snabbt, råttorna är väl skyddade från fara från naturliga fiender och hittar till och med en annan behandling under jorden då och då.

Om du blockerar råttornas tillgång till kloakerna förlorar de en viktig livsmiljö och ett skydd i staden.

Mindre livsmiljö = mindre råttpopulation

Råttorna måste då flytta till andra delar av staden där de har mindre chans att överleva och sämre möjligheter att föda upp ungar än i skydd av de underjordiska tunnlarna. Detta decimerar deras antal automatiskt och, framför allt, på ett hållbart sätt.

SÅ HÄR KAN RÅTTOR HINDRAS FRÅN ATT TA SIG IN I AVLOPPSSYSTEMET

Den perfekta in- och utgången till avloppssystemet för råttor är brunnslocket. Om det är möjligt att “råttskydda” brunnslocken kan djuren inte längre ta sig tillbaka under jord. Det är just här som “Rat Cap” kommer in i bilden, en produkt som gör det möjligt att eftermontera brunnslock på ett mycket kostnadseffektivt sätt.

Idén bakom RatCap är ganska enkel: Enheten fästs på smutsavskiljaren i ett manhål och tätar på så sätt gapet mellan smutsavskiljaren och manhålet. Så råttor som befinner sig i kloakerna tar sig inte ut, och råttor som befinner sig ovan jord tar sig inte in.

Bilder från vår PestCam, som också används i avloppsbrunnar för att bättre förstå råttornas beteende i kloaker, visade att råttorna lämnar kloakerna främst på natten för att söka föda i bostadsområden och parker. Senast i skymningen tar stegen i ravinen dig tillbaka under jord.

RatCap är en mycket enkel lösning som blockerar exakt denna väg och därmed kraftigt minskar en råttpopulation inom sex till 24 månader.

SAMMANFATTNING

Råttbekämpning med gift kan liknas vid ett dyrt hyreskontrakt för en lägenhet där saker och ting ständigt går sönder. Säkringar går när man använder spisen och ugnen samtidigt, vattentrycket i duschen är alldeles för svagt och isoleringen är inte heller den bästa, så uppvärmningskostnaderna skjuter i höjden. De som bekämpar råttor med gift måste varje månad betala för nya beten, som i tveksamma fall inte ens hamnar där de ska: i råttornas magar. Och trots kostnader och ständiga ansträngningar får man aldrig riktigt grepp om situationen.

Alternativet skulle vara att bygga ett eget, modernt, nytt hus. Ansträngningen är initialt högre och det finns vissa kostnader. Men när arbetet väl är utfört kan byggaren luta sig tillbaka och dra nytta av investeringen under många år framöver. Detsamma gäller för byggnadsåtgärder som minskar livsmiljön för råttor i städer. Vid korrekt implementering betalar sig kostnaderna mycket snabbt. Dessutom finns det stora vinster för miljön.

RatCap är ett exempel på strukturella åtgärder som städer kan vidta för att bekämpa råttor. Lösningen monteras snabbt med bara några få steg och med hjälp av fästklämmor. Det håller i många år och kostar i längden mindre än att lägga ut beten med gifter. Om du är intresserad av RatCap för din råttbekämpning i städer, kontakta oss!

Vill du veta mer om hur RatCap används i praktiken? Berliner Wasserbetriebe berättar om sina framgångar i vår fallstudie.