RÅTT- OCH MUSMANTRA - 8 KVALITETSEGENSKAPER FÖR YRKESVERKSAMMA

Ofta glöms beprövade metoder bort innan de gör comeback. Detta var också fallet med slagfällan. Under de senaste decennierna har den ersatts av rodenticider (dvs. råttgift), som till en början verkar mindre komplicerade i sin tillämpning och gör steget med att kontrollera och rengöra fällor överflödigt. Det har dock vetenskapligt bevisats många gånger idag hur skadligt råttgift är för miljön och icke-måldjur. Permanenta beten med gift mot råttor och möss är därför inte längre tillåtna enligt lag.

Speciellt för professionell användning behövdes ett alternativ. Svaret: hållbara, digitala slagfällor. I den här artikeln förklarar vi vad som är viktigt när du använder den:

  • Hur kan bra effektfällor uppmärksammas?
  • Hur kan råttor och möss bekämpas mer effektivt med digitala slagfällor?

SLAGKRAFT, SLAGSTÅNG OCH STYVHET - HUR MAN KÄNNER IGEN BRA SLAGFÄLLOR

Följande gäller även för slagfällor: Om du köper billigt, köper du dyrt. De mycket billiga erbjudandena förvrängs när de knäpps och är en besvikelse med en opålitlig träffprocent. Detta kostar inte bara pengar när fällorna måste bytas ut, utan innebär också onödigt extraarbete för skadedjursbekämparen. Bra fällor håller i många år.

Och om du vill integrera beat traps i ett digitalt system (mer om detta i nästa kapitel), är god kvalitet ännu mer värt. Du kan känna igen högkvalitativa slagfällor genom en kombination av följande åtta faktorer:

1. stor inverkan
Naturligtvis ska alla skadedjur som utlöser fällan också dödas omedelbart. Å ena sidan undviker detta onödigt djurlidande. Fällor med certifierad hög slagkraft behöver däremot inte kontrolleras dagligen. En human avlivning och en hög avlivningsfrekvens certifierades för gorillafällorna i enlighet med §18 i smittskyddslagen.

2. låg tolerans inom insatsstyrkan
Om en fällas slagkraft varierar oavsiktligt (dvs. har för hög tolerans), är det inte säkert att skadedjuret dödas. Ofta beror en hög tolerans för slagkraften på billiga material eller en suboptimal konstruktion – så det förekommer främst hos billiga leverantörer.

3. Materialets styvhet
För att säkerställa att fällan inte vrider sig direkt efter den första utlösningen och håller i flera år, måste materialet ha god styvhet. Detta säkerställer också att den energi som frigörs under frigöringen inte går förlorad. Således stöder styvheten i sin tur slagkraften.

4. kraftiga krokar för att hålla fästet på plats
Om du kombinerar en hög slagkraft med starka material utsätts den öppnade fällan för enorma spänningar. Krokarna på baksidan av fällan måste vara stabila så att bygeln inte lossnar i förtid.

5. plocka upp lämpligt bete
Jag är säker på att du har dina favoritbeten. Så när du köper nya fällor, se till att de definitivt kommer att passa in. Detta låter självklart, men är ofta förbisett.

6. steginställning enligt gramnummer
För att utesluta bifångst, t.ex. av skyddade arter, rekommenderas en stegvis inställning. Detta avgör från hur många gram fällan utlöses. Gorillafällorna har t.ex. tre nivåer: 1=mus, 2=råtta + mus, 3=råtta.

7. Beläggning av vispstången
Hammaren är en svag punkt i många fällor och korroderar snabbt. Sedan förlorar man naturligtvis inflytande. För att säkerställa att detta inte sker är slagstängerna på högkvalitativa fällor belagda.

8. möjlighet att använda som digital beat trap
Allt fler företag förlitar sig nu på digital skadedjursbekämpning. Men inte alla fällor har de nödvändiga sensorerna och kan utrustas med chips. Om du letar efter digitala påverkansfällor rekommenderar vi att du tar en titt på våra eMitter-fällor.

HUR KAN RÅTTOR OCH MÖSS BEKÄMPAS MER EFFEKTIVT MED DIGITALA SLAGFÄLLOR?

Sedan lång tid tillbaka handlar professionell skadedjursbekämpning inte bara om att åtgärda akuta skadedjursangrepp. Koncept som “Integrated Pest Management” (IPM) och “Hazard Analysis and Critical Control Points” (HACCP) har istället som mål att förebygga skadedjursangrepp och identifiera trender i ett tidigt skede.

Det är just här som digitala system för skadedjursbekämpning kommer in i bilden. Slagfällor är utrustade med sensorer och chips och skickar en signal till en gateway när de utlöses. Beroende på utrustningen kan en integrerad kamera också ta ett foto av skadedjuret. Gatewayen överför informationen till ett centralt system som kan meddela ansvariga, t.ex. via app eller SMS. I de flesta fall skickas även data från övervakningsboxar och kameror till detta digitala system för observation. Detta ger många fördelar:

  • Lådor med slagfällor behöver inte längre kontrolleras dagligen, utan endast när du har rapporterat en fångst.
  • All information dokumenteras automatiskt digitalt och kan användas för trend- och tröskelanalys.
  • Med revisioner finns all information tillgänglig på ett och samma ställe. Frågor från examinatorn kan besvaras med några få klick.

Högkvalitativa, digitala slagfällor möjliggör proaktiv skadedjursbekämpning – i många fall till och med utan gifter. Du kan läsa mer om ämnet i den här artikeln och i vår webinar-serie “Introduktion till digital skadedjursbekämpning”.

SAMMANFATTNING

År 2003 bestämde vi oss på Futura Tyskland för att hitta bra alternativ till rodenticider. Miljökonsekvenserna av gifter underskattades eller bagatelliserades fortfarande i stor utsträckning vid den tiden, men det var förutsebart att regler och lagar skulle ändras förr eller senare. Och en sak slog oss under vår sökning: De lösningar som fanns på marknaden var inte övertygande.

Därför började vi utveckla våra egna fällor med Gorilla Traps. Den dagliga bekämpningen av slagfällor (ibland flera hundra på en gård) kostar mycket tid för skadedjursbekämparna. Så några år senare utvecklade vi digitala lösningar.

Om du har några frågor om användningen av slagfällor eller digital skadedjursbekämpning, kontakta oss bara!