DIGITAL ÖVERVAKNING AV SKADEDJUR - UTMANING ACCEPTERAD

Digital övervakning av skadedjur innebär en grundläggande förändring av tjänstemodellen. I första hand måste en lämplig leverantör hittas. Valet är inte så lätt, eftersom det redan finns många produkter och företag som erbjuder olika lösningar. Dessutom finns det olika radiostandarder, app- och webbportaler samt kompatibilitet med befintliga material. Det bästa sättet här är ? Att lära genom att göra. Prova alla apparater och välj leverantör först efter en grundlig undersökning. Titta på saker som byggkvalitet, robusthet, användarvänlighet och vilken typ av trådlös standard som valts. WLAN, till exempel är ofta väl lämpad för privat bruk och räcker för att koppla upp smarta enheter i hemmet, men i en professionell miljö når radiostandarden ofta sina gränser. Räckvidden är för kort och störningar stör den problemfria vidarebefordran av radiosignaler. Det har du säkert märkt när du försöker komma åt ditt WLAN hemma i trädgården.

När det gäller leverantören rekommenderar vi att man kontrollerar vilka referenser som kan lämnas, hur och var produkterna utvecklas och tillverkas samt vilka försiktighetsåtgärder som har vidtagits på serversidan för att säkerställa datasäkerhet och drift av enheterna i linje med skadedjursbekämpning. Nyckelordet här är: Algoritmer. Algoritmer gör att vi kan utnyttja den fulla potentialen hos digitala enheter och förenkla användbarheten avsevärt. Ett exempel: När sensorstödda slagfällor sätts upp för första gången är det inte ovanligt att spänningen av fällan inte fungerar vid första försöket. Men “glidningen” leder till att två signaler redan har producerats (klämning och trippning). Smarta algoritmer gör det möjligt att upptäcka och tolka dessa falska larm, så att de filtreras på serversidan och inte visas för användaren som ett larm. Detta och många andra exempel från praktiken måste erkännas och beaktas i det tekniska genomförandet.

En annan viktig och ibland ganska komplicerad fråga är prissättningen av en sådan tjänst. Precis som Apple med Apple Cloud eller Amazon med e-böcker, erbjuder skadedjursbekämpare nu en digital och delvis osynlig tjänst. Kontrollpunkterna övervakas dygnet runt. Mervärdet i form av säkerhet och effektivitet har redan diskuterats ingående och kan knappast ifrågasättas. Det är inte heller oomtvistat att digitala slagfällor medför högre anskaffningskostnader än den analoga motsvarigheten. I de flesta fall har skadedjursbekämpningsföretag också löpande kostnader för SIM-kort, uppdateringar, appar och serverunderhåll. Alla dessa kostnader måste föras vidare till slutkunden och dessutom måste en vinst göras. För att kunna upprätta en ekonomisk kalkyl har vi på Futura utvecklat ett verktyg med vars hjälp alla kostnader kan fastställas och möjliga prismodeller kan tas fram. Value Calculator möjliggör en anpassad presentation av olika prismodeller baserat på ditt individuella användningsfall. Verktyget kan beräkna direktförsäljning + abonnemangsavgifter samt hyresmodeller. På så sätt kan alla tänkbara kundkrav från livsmedelsindustrin till privatkunder fastställas, break-even-punkter sättas och marginaler beräknas. Du kan se exakt vilken omsättning du kan förvänta dig under vilka månader.

Värdekalkylatorn finns tillgänglig för nedladdning här . Kontakta oss så att vi kan hjälpa dig att skapa ett säkert koncept.

Ladda ner priskalkylatorn nu