BIOLOGISK OCH EKOLOGISK BEKÄMPNING AV SKADEDJUR - VAD LIGGER BAKOM, FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Biocider, rodenticider och andra vPBT-ämnen har diskuterats kritiskt inte bara sedan i går. Trots bevisade miljöskador, t.ex. på icke-måldjur och vattendrag, är giftiga beten fortfarande ett vanligt verktyg för många skadedjursbekämpare. På senare tid har dock tre nya publikationer från den federala miljöbyrån gett nya samtalsämnen inom skadedjursbekämpningsbranschen och gett ny kraft åt diskussionen om möjliga alternativ.

För dem som vill läsa mer om frågor som rör sekundär förgiftning, de dramatiska effekterna av giftiga beten vid kommunal råttbekämpning i avlopp och miljöföroreningar (även med lämpliga riskreducerande åtgärder (RMM)), kan dessa hittas i följande utgåvor:

 • 142/200 Alternativ till användning av biocider (juni 2020)
 • Forskning om orsakerna till bevisad vattenförorening med rodenticider (EPT-ämnen) och utveckling av RMM för skydd av vattenmiljön (juli 2020)
 • 159/200 Effektivitet och vidareutveckling av RMM […] (augusti 2020)

ALTERNATIV TILL ANVÄNDNING AV RODENTICIDER: BIOLOGISK OCH EKOLOGISK BEKÄMPNING AV SKADEDJUR

Det finns ett akut behov av att minimera användningen av antikoagulantia som klassificeras som vPBT-substanser. Och den goda nyheten är att det sedan flera år finns bra alternativ, varav några bygger på den senaste tekniken, men också på beprövade, naturbaserade metoder som nästan har glömts bort under de senaste generationerna av skadedjursbekämpning.

De bästa alternativen till rodenticider och biocider är naturliga, biologiska och ekologiska bekämpningsmetoder, virtuell övervakning och IPM (Integrated Pest Management) bekämpningskoncept.

De alternativ som presenteras nedan strävar inte bara efter att maximera miljöskyddet, utan erbjuder också skadedjursbekämpare följande fördelar:

 • Långsam/ingen utveckling av resistens hos skadegörare mot toxiner
 • Bättre betyg vid revisioner (t.ex. av leverantörer eller för standarder som IFS Food)
 • Proaktivt tillvägagångssätt förändrar skadedjursbekämparens roll från “brandsläckare” till rådgivande brandskyddsexpert

Definition av biologisk bekämpning (även känd som naturlig bekämpning)

Biologisk bekämpning beskriver användningen av levande organismer och virus för att begränsa vissa skadegörare. Naturliga fiender till en skadlig art (så kallade nyttoinsekter) används ofta. Teoretiskt sett kan den oönskade arten också modifieras för att bekämpa sig själv – till exempel genom användning av virus eller genetiska modifieringar. Denna metod spelar dock ingen roll i den dagliga skadedjursbekämpningen.

Observera: Det finns ingen tydlig gräns mellan naturlig och biologisk bekämpning av skadedjur och termerna används ofta synonymt.

Exempel och metoder för biologisk bekämpning av skadegörare

Särskilt gnagare som råttor och möss har många naturliga fiender. Det faktum att dessa ofta drabbas av sekundära förgiftningar när antikoagulantia används är särskilt dramatiskt. Detta fenomen har observerats hos rovfåglar som själva blev sjuka av att äta förgiftade råttor och möss, och vars populationer därefter minskade.

Ett bra exempel på en biologisk metod för skadedjursbekämpning är att bygga sittpinnar för rovfåglar på ett fält eller ett jordbruksområde, eller helt enkelt att skaffa katter. Många människor har också använt sig av biologisk skadedjursbekämpning i den privata sfären – nämligen i köket. Snytgetingen eller lagergetingen används mot mat- och klädmott och är ett annat vanligt exempel på biologisk bekämpning av skadedjur.

Fördelar:

 • Helt fri från gifter
 • Naturliga fiender till en oönskad art förökar sig och säkerställer därmed kontinuerligt dess decimering. Detta innebär att inga större mänskliga ingrepp krävs.
 • Kan återställa den naturliga balansen

Nackdelar:

 • Ett ekosystem störs. Detta kan i sin tur vara farligt om det görs för mycket (exempel: Aga-paddan användes i Australien för att bekämpa skadedjur i sockerrör, men blev sedan en olägenhet och ett skadedjur själv).
 • Tidsfördröjd effekt

EKOLOGISK BEKÄMPNING AV SKADEDJUR

Definition av ekologisk bekämpning av skadedjur

Termen ekologi syftar på samspelet mellan levande organismer och deras miljö. Det som skyddar eller bevarar miljön och främjar ett sunt samspel anses i vardagligt tal vara ekologiskt. Således räknas alla metoder som gör det möjligt att skydda miljön – särskilt genom att förhindra skadedjursangrepp – som ekologisk skadedjursbekämpning.

Användningen av giftiga beten skulle vara ett tydligt exempel på icke-ekologisk bekämpning av skadedjur.

Exempel och metoder för ekologisk bekämpning av skadegörare

Den biologiska bekämpning som beskrivs ovan är ett mycket bra exempel på en metod för ekologisk bekämpning av skadegörare. Dessutom omfattar termen även metoder som förhindrar spridningen av en skadegörare från början. Vanliga ekologiska metoder inkluderar:

 • Inom jordbruket: växtföljder som stärker ekosystemet
 • Virtuell övervakning
 • Integrerade kontrollkoncept
 • Kulturella och hygieniska åtgärder
 • Fysiska/strukturella hinder såsom RatCap
 • Biologiska metoder (se ovan)
 • (Digitala) effektfällor mot gnagare, t.ex. vår eMitter

Fördelar:

 • Hållbart effektiv utan risk för resistens mot toxiner
 • Krävs enligt gängse metoder som HACCP och standarder som AIB, IFS, etc.
 • Gör det möjligt för skadedjursbekämpare att gå från “kassör” till värdefull rådgivare tillsammans med ett företag
 • Skyddar miljön, ingen risk för sekundär förgiftning, vattenföroreningar etc.

Nackdelar:

 • Kräver viss omprövning och eventuellt ytterligare utbildning
 • Kan kräva högre initiala investeringar (t.ex. vid byte till digitala slagfällor eller tätning av gnagarnas ingångar).

SLUTSATS: EKOLOGISKA OCH BIOLOGISKA METODER FÖR BEKÄMPNING AV SKADEGÖRARE ÄR FRAMTIDEN

Om fördelarna eller nackdelarna med ekologisk och biologisk bekämpning av skadedjur överväger nackdelarna är inte längre en fråga 2020. Behovet av att skydda naturen är så akut att övergången till naturliga alternativ vid bekämpning av skadedjur inte kan skjutas upp längre.

Skadedjursbekämpare som motsätter sig nya metoder kommer att få svårt att locka stora och välkända företag som kunder. Det är inte bara lagstiftaren och den federala miljöbyrån som ser användningen av gifter som alltmer oansvarig, utan även branschstandarder och köparnas krav blir allt strängare.

Alternativ till användning av rodenticider har funnits tillgängliga i åratal – mogna, effektiva och ekonomiska.