VAD ÄR HÅLLBARHET?

Hållbarhetsmål kan se olika ut. I första hand handlar det om att använda så lite resurser som möjligt. Hållbarhet innebär att man inventerar alla ekologiskt relevanta processer som påverkar produkten eller tjänsten i värdekedjan.

Ett litet exempel: känner du igen MatchBox® aluminiumbilarna från din barndom? De var praktiskt taget “oförstörbara” och generationer efter dem leker med dem än idag. Är det hållbart? Ja! Även om aluminium i sig inte är det hälsosammaste eller mest ekologiska materialet, bidrar den långa livslängden avsevärt till hållbarheten. Ett annat exempel: en producent av apelsinjuice har en ny marknadsföringsstrategi och annonserar om hållbarhet och sina nya hållbarhetsmål. Baserat på detta köper du dubbelt så mycket apelsinjuice i plastflaskor som du annars skulle ha gjort. Nu ökar tillverkarens försäljning kraftigt, men hållbarhetsaspekten uppfylls inte. Detta beror delvis på att antalet plastflaskor som behövs och andra resurser som krävs för produktionen, såsom el och gas, skjuter i höjden. Vad kan göras här när det gäller hållbarhet? Jo, det skulle vara mer hållbart, mer ekologiskt och dessutom godare att pressa apelsinjuicen själv.

VAD INNEBÄR HÅLLBARHET?

Hållbarhet innebär att kritiskt ifrågasätta om en produkt eller tjänst, eller implementeringen och produktionen av den, fortfarande är motiverad i dagens värld.

Många av oss söker ett jobb för att tjäna så mycket som möjligt. I utbyte mot betalning ger vi vår tid och kunskap. Endast en liten del av oss arbetar för att skapa värde för världen och framtida generationer. Många arbetstagare är anställda av de största företagen i världen. Bland dem industrijättar som Bayer, Coca Cola, VW, Samsung och liknande. Detta stöder dessa sedan länge etablerade företag och säkerställer att de kan fortsätta att bedriva sin verksamhet framgångsrikt. Till en början är det inte så farligt, och det är helt legitimt. De flesta av dessa stora företag har dock en sak gemensamt: de vet hur man tjänar pengar och gör det på ett hållbart sätt. Ett nyckelord som passar bra på den här punkten är “förutbestämd brytpunkt”. Det är numera välkänt att delar efter en viss tids användning går sönder eller slutar fungera så att konsumenten måste köpa något nytt – inte en hållbar utveckling. Alternativt kan respektive lobby eller intressegrupp, utrustad med mycket pengar från företagen, se till att konsumenterna övertygas om att en viss produkt eller tjänst fortfarande är bäst och att man inte bör byta till alternativ. Det finns många exempel på denna tes. Bland annat Monsanto, mejeriindustrin eller bekämpningsmedelsindustrin för bekämpning av skadedjur. Det finns många studier som visar att det bästa sättet att hålla möss borta, till exempel i snabbköpet, är med fällor och tätningsåtgärder. En mycket effektiv, hållbar och ekologiskt bra lösning. Dessa åtgärder medför något högre engångskostnader och genomförs ofta inte eftersom det efter denna enkla problemlösning inte längre går att generera någon månadsomsättning – inte en särskilt hållbar utveckling.

ETT EXEMPEL: EKOLOGISK HÅLLBARHET

Du har en mus i snabbköpet och den förökar sig. Gift läggs ut varje vecka, mycket hjälper ju mycket och därför kan man tjäna pengar på det om och om igen. Mössen föredrar dock att äta chips eller choklad och tar nästan aldrig betet som läggs ut. Skadedjursbekämparen fortsätter med denna strategi och påpekar att möss hittas döda då och då. Istället för denna föråldrade strategi skulle det redan hjälpa att hitta de svaga punkterna och luckorna och täta supermarknaden.

På så sätt kan möss inte ta sig in eller gömma sig. Enkla, snabbt genomförbara och miljövänliga lösningar kan vara stålull, hygien, tätning, dörrborstar, varukontroll eller städning. En studie från Nebraska visar att 85% av skadedjursproblemen redan kan elimineras genom städning och hygien. Den som någonsin har hittat en mus i ett trångt kök eller på en försummad vind kan föreställa sig detta.

Så om skadedjursbekämparen tar miljön, hållbarheten och sitt arbete på allvar, ger han samvetsgrant och omfattande råd till snabbköpet. Det visar honom att han bara kan uppnå sina hållbarhetsmål om han städar upp, förseglar upp eller städar upp. Det visar honom också att han i stället för att sätta ut många giftbeten bara behöver sätta ut ett fåtal fällor. Så snart fällan visar ett angrepp efter dessa åtgärder, till exempel genom visuell inspektion, ljudsensorer eller IoT-övervakning, måste problemet åtgärdas. Man måste sedan gå vidare till bekämpningsåtgärder: fånga mössen i området, eventuellt sätta ut fler fällor och arbeta med hygienåtgärder och tätning.

En anonym storkund från industrin har gjort just detta. För sina grenar har han tagit bort 96% av sina lådor och ändrat besöken från veckovisa intervall till fyra till åtta besök per år. En mycket hållbar och ekologiskt bra utveckling, eftersom nu hans personal eller de digitala fällorna har indikerat angreppet. Se och hör, andelen skadade efter 100 dagar har sjunkit med 55%. Det är hållbarhet per definition: att helt ompröva en process eller en produkt – utan att alltid titta på pengarna – att vara modig och att förändra världen lite grann, som Apples grundare Steve Jobs redan lärde oss.

EKONOMISK HÅLLBARHET

Ekologi Hållbarhet och ekonomi Hållbarhetsmålen är inte alltid samtidiga eller går hand i hand. Cheferna för många stora företag har en annan Agenda 2030 för hållbar utveckling. I deras Agenda 2030 för hållbar utveckling anges att de ska uppnå sina bonus- och royaltymål. Naturligtvis kan man anta att de också tror på produkten eller tjänsten. De kommer också att vara medvetna om relevansen för hållbar utveckling och hållbarhetsmål. Men människor låter sig förblindas och tror på företagets hållbarhetsberättelse, för pengarnas skull, utan att ifrågasätta. Den federala regeringen har det för övrigt inte lättare, eftersom den så att säga är ett stort demokratiskt företag. Det är lika svårt för den federala regeringen, eftersom politiker och beslutsfattare i den federala regeringen kämpar för att behålla sina poster. Naturligtvis började du någon gång för att du ville göra världen, ditt land eller ditt företag grönare, mer demokratiskt eller ekonomiskt starkare. Ändå är det många inom den federala regeringen som på grund av ekonomiska eller pekuniära mål (dvs. pengar) förlorar det väsentliga ur sikte. Människor tenderar att bli bekväma och anpassa sig.

Här bör alla ifrågasätta sig själva och medvetet fatta ett beslut för sig själva. Gör jag mitt jobb bara för pengarna? Eller gör jag det för att det tillfredsställer mig och jag vill bidra till hållbarhet och en trygg framtid för mina barn eller barnbarn?

HÅLLBAR UTVECKLING FÖR VÅR PLANET JORDEN

Anställda chefer eller ägare och aktieägare som har blivit rika tappar ofta kontakten med företaget. De kommer ut, blir filantroper, konstsamlare eller liknande. Få entreprenörer lägger stor vikt vid varor och status. Detta sätt att se på saker kan vara mycket inspirerande. För om man ser kapital som en möjlighet kan man åstadkomma stora saker och stödja en hållbar utveckling.

“Ge en person makt och du kommer att lära känna hans sanna karaktär”. Så galna som ledare som Elon Musk är, är de också galna för att de använder stora delar av sin förmögenhet för att skydda och optimera mänsklighetens framtid. Det är hållbarhet: inte att finansiera nästa superyacht, utan att överväga om pengarna kan användas för hållbarhet för miljön och naturen på vår planet.

Jobb och deras monetära belöningssystem som bonusar och incitament gör att VD:ar ofta ser pengarna först och inte de otroliga möjligheter de skulle kunna ha om hållbarhet var viktigare för dem. I dessa sammanhang finns det ofta en hållbar utveckling i fel riktning, liksom en missmatchning av stora talanger med fel motivation. Inte för att vi har rätt att bedöma vad som är fel och vad som är rätt. Men eftersom denna artikel handlar om hållbarhet skulle det kunna vara korrekt att det – när det gäller hållbarhet – är mer “fel” än det är “rätt”. Skriv gärna din åsikt om hållbarhet i kommentarerna!

HÅLLBARHET BÖRSEN

Lyckligtvis finns det hopp när det gäller hållbarhet: För 2023 har EU beslutat att den nya EU-taxonomiförordningen genom dekret ska styra hållbarhet för stora investerare i riktning mot ESG, Sustainability Environment, Social and Governance. Med andra ord: de rika pensionsfonderna i denna värld får inte längre välja helt fritt och oberoende var de investerar så att deras pengar potentiellt ökar. Nej, de måste se till att de investerar pengarna främst i ESG-företag, med andra ord företag som bryr sig om hållbarhet och kan bevisa det med hårda fakta.

Idag kan nästan alla företag snabbt bli certifierade som klimatneutrala företag. Till exempel genom att göra vissa kompensationsbetalningar med vilka klimatskyddsprojekt stöds på annat håll. Detta är bra i princip, men ofta svårt att förstå. Ändå betalar stora företag så många miljoner som kan investeras någon annanstans. Till exempel inom återbeskogning eller marint bevarande. Låter inte det fantastiskt? Ja! Men det får naturligtvis inte bli så att dessa företag – genom att köpa eller handla med CO2-certifikat eller GreenCards – plötsligt blir ESG-kompatibla. Verklig hållbarhet innebär att dessa företag också måste störa sin egen verksamhet. Hållbarhet innebär att man frågar sig själv: Är det jag gör värt att ta hänsyn till?

En entreprenör som vi inte kan namnge idag (ett av de äldsta familjeföretagen i världen) berättade en gång på en privat kongress att han hade undersökt hur länge och om hans företag fortfarande skulle vara relevant om 20 år. Resultatet: Nej, det är det inte. Hans lösning på detta är att fortsätta bevara allt så länge som möjligt utan att orsaka någon skada. Använd samtidigt de medel och möjligheter som finns för att uppnå nya hållbarhetsmål med hållbarhet. Till exempel att grunda ett nytt företag eller förvärva andelar i gröna start-ups eller medelstora företag och stödja dem med likvida medel. Insikten om att ens eget företag, dvs. familjens bankomat, inte längre är hållbart och livskraftigt för framtiden är en hård och mycket ärlig insikt. De flesta människor vill titta åt andra hållet eftersom det är bekvämt, om man ska vara ärlig. Men bekvämlighet och “business as usual” har aldrig förändrat världen.

DEFINITION AV HÅLLBARHET

Är det ens nödvändigt eller meningsfullt att “förändra världen”? Spoiler: Ja. Industrialiseringen har inneburit positiva saker för många av oss. Till exempel värme, välstånd, hälsosystem och säkerhet. Vi människor har anpassat och utvecklat oss själva, vår miljö och våra levnadsförhållanden. En stor del av befolkningen åtnjuter därför idag de fördelar som industrialiseringen har medfört. Det är något vi kan vara stolta över. Men: attityderna “det har alltid varit så här” och “det kommer vi inte att ändra på” har inte hjälpt. Det var de “galna”. De som trodde att de kunde uppfinna en glödlampa, en bil, ett läkemedel, ett vaccin, en kemikalie eller maskiner och teknik.

Hållbarhet innebär att tänka och ifrågasätta på ett galet sätt, lösryckt från motiv och framför allt från pengar och säkerhet. Hållbar utveckling innebär att våga göra något, att våga tänka annorlunda. Som Steve Jobs sa vid den tiden: “Bara de som är galna nog att tro att de kan förändra världen är de som i slutändan förändrar den”.

Vår tes är: Vi måste förändra världen. Med Futura kommer vi att förändra branschen för skadedjursbekämpning och därmed en bransch värd 30 miljarder. Från 99 % användning av kemi till 99 % användning av Internet of Things, SAAS och DATA-pre-cognition, kombinerat med förnuftiga IPM-metoder för förebyggande av skadedjur. Varför då? Eftersom vi kan och därmed bidrar till hållbarheten på vår planet genom att kraftigt minska gifterna i miljön (som enligt utomhusstudier endast påverkar skadedjur i 20% och icke-måldjur som fåglar och rävar i 80% – läs mer om detta i vårt blogginlägg “Rodenticider mot råttor och möss”). För att vi på ett hållbart sätt kan minska koldioxidbalansen i vår bransch, eftersom de lösningar vi erbjuder innebär att dagliga bilresor från kund till kund inte längre är nödvändiga. Eftersom vi tar in IoT-enheter och lösningar som utför kontroller automatiskt. Med detta kommer vi att styra den hållbara utvecklingen av skadedjursbekämpning och göra världen bara lite bättre, men en påtaglig och relevant bit för oss.

Alla har att göra med skadedjur. Till exempel förstörs miljontals ton oanvända livsmedel av skadedjur varje år och måste kasseras. Vi bekämpar skadedjur effektivt och förnuftigt med tekniska lösningar och hanterar människors hälsa och livsmedelsskydd. Vi ser dock till att dessa djur behandlas med respekt.