Dr. Robert (Bobby) Corrigan är en av världens mest kända experter på gnagare i städer. Han är VD för RMC Pest Management Consulting i New York City, USA, och har mer än 30 års erfarenhet av arbete inom branschen.

I denna långtgående intervju börjar Bobby med att diskutera effekterna av den nuvarande covid-19-pandemin på gnagares beteende, rollen för integrerat växtskydd och kraften i kvalitetsdata. Han blickar framåt och delar med sig av sina åsikter om den snabbt ökande användningen av teknik för fjärrövervakning av gnagare och avslutar med en profetia om hur skadedjursbekämpning och de som arbetar med det – som han kallar “observationsbiologer” – kommer att se ut i framtiden.

I den aktuella situationen kommenterar Bobby först den effekt som Covid-19 har på gnagares beteende. Han förklarar att det knappast är förvånande att deras beteende har förändrats – beröva dem mat i flera dagar, minska antalet människor på gatorna och sedan undrar vi varför vi är förvånade över att se desorienterade och skrämda gnagare ute i dagsljus.

När Bobby diskuterar integrerad skadedjursbekämpning säger han att kunderna förstår vad god hushållning och impregnering innebär och gärna vill se besprutning och betning, men glömmer bort all övervakning. “Det här är en tjänst som kommer att bära långt in i framtiden”, säger Bobby.

Den nya digitala tekniken med fjärrsensorer i kombination med bra databashantering gör att vi inte bara kan behandla skadedjuren utan även profilera deras populationer – för att visa hur skadedjurspopulationerna har minskat. Han förutspår att fjärrövervakning inte kommer att hota teknikerna, det kommer att stärka deras roll, göra deras verksamhet mer meningsfull och inspirera dem – att göra dem till “observationsbiologer”.

Han förklarar hur skadedjursbekämpning i princip har följt samma arbetsmönster i hundratals år, men anser att brytpunkten för att acceptera den nya tekniken är mycket nära – och tar som exempel hur branschen gick från att spruta mot kackerlackor till att lägga ut bete för att bekämpa kackerlackor.
Verkligen intressanta tider framöver och tack så mycket för att du delar dina tankar med oss.

Vi ser fram emot att träffas igen om några månader.