Vid detta tillfälle håller vår Talking Pest Management (TPM)-värd Daniel Schröer en fängslande diskussion med branschledaren Dr Bobby Corrigan.

Denna intervju är uppdelad i två delar – del 1 här och del 2 publiceras nästa vecka. Se filmen här.

Dr Robert (Bobby) Corrigan är en av världens mest kända experter på gnagare i städer. Han är VD för RMC Pest Management Consulting i New York City, USA, och har mer än 30 års erfarenhet av arbete inom branschen.

Mycket aktuellt inleds sessionen med en diskussion om hur covid har påverkat branschen under det senaste året och vad som kan komma att hända framöver. I många avseenden är vi något isolerade eftersom vi bedöms som nödvändiga – som bransch kommer vi att klara oss trots förlusten av intäkter från kommersiella kunder som butiker, restauranger och hotell – branscher som är beroende av personvolymer.

Men som Bobby förklarar finns det en ljusning, eftersom alla nu är virusmedvetna. Allmänheten är mer medveten om sambandet mellan mikroorganismer och skadegörare. Det kan ha tagit ett tag, men människor erkänner nu att detta virus kom från vilda djur – som råttor och möss och andra skadedjur. Allt fler människor säger att de inte vill att dessa skadedjur ska komma in i våra städer och föra med sig risken att virus kommer närmare oss. Bobby nämner ett program som han arbetar med på ett stort universitet utanför New York som vill hålla alla vilda djur borta från sitt campus – när skadedjur väl är på campus är det för sent, eftersom alla patogena virus som de bär på nu också kommer att finnas på campus. Han betonar dock att det inte är säkert att alla vilda djur alltid bär på en sjukdomsframkallande mikroorganism.

Daniel sammanfattar detta med att målet måste vara: “En ökad känslighet och en minskad tolerans mot skadegörare.”

Virus muterar snabbare när de passerar genom de olika skadedjursarterna och vidare till människor, snabbare än vi kan ta fram nya vacciner. Alla vaccinerar sig inte, och om virus förökar sig så snabbt och har skadedjur som överför dem kanske vi inte kommer att få någon flockimmunitet. Bobby säger: “Farhågan är att vi själva kan vara det största hotet mot vår egen återhämtning.”

Förebyggande är bättre än botande
Kunderna efterfrågar allt oftare “förebyggande skadedjursbekämpning” – förebyggande åtgärder innan ett problem uppstår. Som bransch har vi i åratal talat om integrerat växtskydd (IPM) – vilket i själva verket är samma sak, men av branschen uttryckt som akronymen IPM som de kämpar med. IPM är förebyggande…. det är en enkel sak.

Om vi ser till branschens framtid, hur kommer det att se ut om tre, fem eller tio år? Även detta är en självklarhet. Industrin kommer att förlita sig på förebyggande åtgärder – förebyggande åtgärder har många olika dynamiker – framtiden kommer inte att vara beroende av massor av olika kemikalier.

Bobby nämner en mycket nyligen publicerad artikel som visar att rester av antikoagulerande rodenticider förekommer i vithövdade örnar och kungsörnar i USA. Även om resthalter redan har hittats i köttätare, hökar och ugglor i USA och Europa, är detta en av de första formella vetenskapliga rapporterna för örnar. Hur kan detta hända? Förebyggande åtgärder och självreglering måste vara vägen framåt. Det finns inget värre än dålig lagstiftning som organiseras av människor som inte förstår de olika dynamiker som är förknippade med vetenskapen om bekämpning av skadedjur.

Tittar i sin kristallkula
När Bobby tittar i sin kristallkula kan han se hur rädslan för covidöverföring kan ge upphov till några allvarliga problem för skadedjursbekämpare. Ta som exempel en restaurang – ägaren kan fråga den professionella hur många webbplatser han redan har besökt och vad var deras covidprocedurer? Protokoll måste utvecklas som mycket väl kan göra service allt svårare eller obekvämare – med ett troligt resultat av ökade prisstrukturer.

Nyckel för utveckling
Branschen kommer att behöva utvecklas. Händelser, som denna TPM-diskussion över två kontinenter, är ett exempel på evolution. IoT och användningen av fjärrövervakning är i hög grad en annan utveckling. Kommer fjärrövervakare att ersätta tekniker? Kommer husägare att köpa fjärrmonitorer från Amazon och sedan bara ringa in en “Uber-tjänst” när det anses nödvändigt? Bobby håller med om att detta är en möjlighet, men det skulle innebära ett totalt paradigmskifte för vår bransch som är baserad på kvartals- eller månadsvis service. Om ett antal sensorer placeras ut i exempelvis ett hem eller en restaurang och de inte larmar, varför skulle en kund vilja att en tekniker ringer?

Bobby förutspår att det kommer att krävas en hårfin balansgång – mellan vad en fjärrsensor inte kan göra och människan. Ett mänskligt sinne kombinerat med en dator är formidabelt – så även teknikern med fjärrsensorn. Men kommer användningen av sensorer att innebära hot eller fördelar för skadedjursbekämparnas intäktsströmmar?

Är fjärranalys vägen framåt?
När det gäller framtiden, i vår covida och PR-känsliga värld, kommer branschen att i allt högre grad anamma fjärranalys? Till sin egen förvåning medger Bobby att acceptansen och införandet av sensorer har varit anmärkningsvärt långsamt. För att vara progressiva måste sensorer och tekniker arbeta tillsammans. Han nämner det praktiska exemplet med en tekniker som kanske bara är på plats i en timme och därför bara bedömer vad han kan se under den timmen, vilket kan leda till en falsk negativ bedömning av vad som upptäcktes, eller inte upptäcktes, under den timmen. Under resten av tiden mellan servicebesöken på en plats har skadedjuret platsen helt för sig själv. Men genom att använda fjärrsensorer kan skadedjursbekämparen upprätthålla sin täckning och sitt skydd för kunden dygnet runt över hela anläggningen.

Sensorer kan hålla oss ansvariga. Sensorer för övervakning. Övervakning är nyckeln i IPM.

Som Bobby säger: “Fjärrsensorer ger övervakning med data, med säkerhet och med 24/7-övervakning. Det finns inget bättre sätt att övervaka än med korrekt installerade fjärrsensorer i kombination med skickliga skadedjursbekämpare – en annan no brainer.”

Om du gillade del 1, tveka inte att lyssna på del 2.