CEPA – Svar på dina frågor
Del 2

Detta är den andra intervjun med Henry Mott, ordförande för CEPA, och följer på del 1 som publiceras omedelbart före denna.

Precis som i del 1 är detta något av ett formatbyte…. I stället för att vår programledare för Talking Pest Management, Daniel Schröer, ställer frågorna, har frågorna den här gången skickats in av er, lyssnarna. Det var så många att intervjuerna fick delas upp i två……

Frågorna har kommit från både medlemmar och icke-medlemmar i CEPA – den europeiska branschorganisationen för skadedjursbekämpningstjänster. Orden nedan är bara ett resumé…… lyssna på diskussionen själv för att uppfatta hela budskapet.

Den första frågan kommer från Daniel själv och är kanske en provocerande fråga. Hur mycket får du betalt som ordförande för CEPA? Henry gör det helt klart – ingenting! Henry förklarar att om han skulle räkna ut vad han bidrar med till sitt eget företag i form av tid som genererar affärer, skulle rollen som VD kosta honom tiotusentals euro. Även övriga ledamöter i styrelsen och arbetsgrupperna åtar sig sina uppdrag frivilligt.

Han förklarar att han inte skulle investera sin tid om han inte kände att det var till nytta för honom och branschen. “Gör er inga illusioner”, säger han, “om vi som bransch inte gjorde någonting och lät saker ha sin gång – lagstiftning, produkterna, metodiken bakom, till och med den moraliska frågan om att döda djur – skulle det inte finnas mycket kvar av en bransch.” Allt handlar om självreglering. “Självreglering är det enda sättet för oss att få åsikterna hos dem inom EU att förändras – att göra det möjligt för branschen att arbeta på ett praktiskt sätt. Det finns inget status quo, saker och ting kommer att förändras. Låt oss se till att vi är på rätt sida av förändringen”, avslutar Henry.

Vad handlar MOU om? Vilka är dess mål? Kallas MOU – detta står för Memorandum of Understanding – det är ett dokument som alla intressenter kan underteckna för att säga att de samtycker till de principer som anges i memorandumet – det är inte ett avtal. Du skriver under på att du kommer att följa principerna för integrerad skadedjursbekämpning och att du kommer att arbeta som ett professionellt skadedjursbekämpningsföretag. Det finns ingen dold innebörd. Det är viktigt att folk skriver under det här, om vi som bransch inte kan skriva under ett MOU som säger att det här är vad vi gör, att vi vill självreglera och vara professionella på nationell nivå, hur kan branschen då gå vidare på den internationella scenen och begära stöd för vår bransch”, förklarar Henry.
Henry vädjar till alla intressenter att “dra sitt strå till stacken” och underteckna MOU. Han säger att om han inte kan få några tusen underskrifter kommer han att känna att han har misslyckats. Industrin kommer också att ha misslyckats – den kommer att få vad den förtjänar – nämligen hårdare, snabbare och snävare regler som kommer att göra vårt jobb ännu svårare än det uppfattas nu. När han pressas uppskattar han att det bara är “ett par hundra” som redan har anmält sig. Han har inget tålamod med apati.

Grön märkning, hållbarhet, digitalisering – går dessa “buzz words” hand i hand med en industri som använder biocider? Även om dessa tekniker används av många av de större företagen med ord som hållbarhet, förebyggande, digital ….found på sina webbplatser kommer dessa innovationer inte att stå på egna ben. I slutändan är skadedjursbekämpning en liten utgift för de flesta kunder, de köper i själva verket den tekniker som servar deras anläggning och som de har förtroende och respekt för och som levererar det de vill ha – nämligen en skadedjursfri miljö. “Människor köper av människor”, säger Henry.

Som en sista punkt, om du inte är medlem i CEPA, sitt inte vid sidlinjen och var kritisk, engagera dig. Henry uppmanar alla som är intresserade av att ta reda på mer att kontakta honom, så kan han ordna så att de får delta i något av mötena som en prova-på-session. Kontakta Henry här.