Detta är del 2 av den fascinerande Talking Pest Management (TPM)-intervjun med branschledaren Dr Bobby Corrigan.

Del 1 publicerades förra veckan. Se filmen här.

Vår TPM-värd, Daniel Schröer, börjar med att säga att han, och han tror att Bobby också gjorde det, trodde att införandet av digital teknik skulle gå snabbare än vad som faktiskt har visat sig vara fallet. Men i framtiden tror Daniel fortfarande att det kommer att utvecklas en produkt som passar perfekt – och att det då kommer att ske en förändring i hur den tas i bruk och används.

Förvånansvärt nog förklarar Bobby hur det hade förutsett att 70% av hans konsulttimmar förra året skulle ha gått till fjärrövervakning och deras tillämpningar inom skadedjursbekämpning. Med kunder som sträcker sig från stadsförvaltningar till jätteföretag. Men covid krossade allt detta – det har saktat ner upptaget. Men helt säkert är att fjärrövervakning inte kommer att försvinna.

I vår mångskiftande bransch, som sträcker sig hela vägen från enmansband till stora serviceföretag som Orkin, Anticimex och Rentokil, ställer Daniel provokativt frågan …. Kommer det att finnas Tesla för skadedjursbekämpning? Kommer branschen bara att bestå av stora företag?

Bobby anser att om deras företagsmål helt enkelt är att bli det största skadedjursbekämpningsföretaget i världen är det bra. Men bara så länge som ni växer till att bli störst eftersom ni är bäst och mest progressiva. Detta är beundransvärt. I annat fall inte.

Är Uber framtiden?
Om målet helt enkelt är att bli större, till varje pris, vilket innebär att volym och omsättning är nummer ett, genom att använda begåvade säljare, oroar sig Bobby för branschen. Hur kan man göra det utan att ge avkall på kvaliteten? Om kvaliteten offras öppnar det dörren för “Uber” inom skadedjursbekämpning – där husägare bara ringer efter service när de har problem med skadedjur. Uber förändrade världen för taxibilar och om detta händer inom skadedjursbekämpning kommer det att förändra hela branschen.

“Den som åtar sig denna Uber-skadedjursbekämpning, det kommer att bli så stort. Den som gör detta kommer att ligga före resten när det gäller förebyggande, talanger, utbildning, inspektioner, att vara observerande biologer och liknande. De kommer att skapa sig en nisch. Smart digital teknik möjliggör detta”, säger Bobby.

Den yngre generationen datadriven
Bobby påpekar att den nya unga generationen är datadriven – diagram och grafer…dashboards…. Dashboard är det nya buzzordet…. “Visa mig data om skadedjuret på instrumentpanelen”. Dashboards är det som alla nu behöver, särskilt om man arbetar med större kommersiella kunder – det är ett sätt att vägleda och bedöma framsteg. Datadriven skadedjursbekämpning är framtiden.

“Det är en mycket spännande tid att arbeta med skadedjursbekämpning”, säger Bobby. “Det finns så många möjligheter. Tekniken kommer att skaka om oss. Stolthet över det vi gör “Skadedjursbekämpning är den bäst bevarade hemligheten när det gäller att trivas med sitt yrke. När dagen är slut, kan du då säga att du har gjort ett konkret och verkligt bidrag till att förbättra mänskligheten?” Bobby besvarar sin egen fråga med ett eftertryckligt … JA.