Gnagare är det vanligaste skadedjuret i städer, så det känns mer än lämpligt att 2021 års första gäst hos Talking Pest Management är gnagaren Dr Michael H Parsons.

Dr Parsons är gästforskare vid Fordham University i New York, USA, och arbetar nu från sin hemmabas i Houston, Texas, efter att ha slutat pendla regelbundet till sin forskningsplats i Brooklyn, NY, till följd av coronavirusutbrottet.

Lustigt nog var Michaels ursprungliga primära skadegörare pungdjur, i synnerhet den västra stora kängurun som han studerade i 10 år. En flytt till New York gjorde det dock nödvändigt att byta modellorganism – eftersom det inte finns så många kängurur i New York! En kollega presenterade honom för Dr Bobby Corrigan(en annan TPM-gäst) vars passion och engagemang för att studera stadsråttor inspirerade honom – så även han blev gnagarforskare!

Michael förklarar hur han nu har varit knuten till skadedjursindustrin i nästan 20 år och är särskilt intresserad av att testa nya lösningar, vilket verkligen innebär målinriktad och strategisk hantering. Att bedöma och därmed lägga till nya verktyg i verktygslådan. Hans multimodala forskning kombinerar flera signaler – till exempel syn och doft – djur, i synnerhet råttor, är så smarta att de kan vänja sig vid nästan alla signaler. Avskräckande, lockande och till och med försonande åtgärder betraktas alla som potentiella verktyg.

På frågan om varför det är så viktigt att studera stadsråttor förklarar Michael att det är en besvikelse att cirka 99 procent av den kunskap vi har om vilda råttor är baserad på laboratorieråttor – det finns väldigt få uppgifter om vilda populationer. Trots att de lever så nära människan är de farliga och svåra att studera.

Råttor i staden “ägs” av någon – de förekommer på antingen privat eller kommunalt ägd mark, vilket för en forskare gör det svårt att komma åt dem. De som arbetar med skadedjursbekämpning har tillgång till detta, så Michael uppmanar dem att samarbeta närmare med den akademiska världen för ömsesidig nytta i utvecklingen av nya strategier.

Gnagare som smittar med Covid-19?

Ett projekt som för närvarande pågår är att utvärdera om gnagare kan infekteras med SARS-COV2-viruset, som är ansvarigt för covid-19, och även om de kan överföra viruset mekaniskt. Michael uppmanar alla som är intresserade av att delta i forskningen – ett samarbete med Vancouver Rat Project – att kontakta honom via Twitter @Urban_ecology_, LinkedIn drmichaelparsonsor eller e-post.

När det gäller rodenticidernas framtida roll nämner Michael föga förvånande att betesskygghet, resistens och problemen med sekundär förgiftning av vilda djur alla blir allt viktigare frågor. En ytterligare faktor är frågan om djurens välbefinnande. Råttor är inte bara intelligenta, de visar sig allt oftare kunna uttrycka känslor, eller som forskarna säger, uttrycka känslomässig smitta. Människor tycker inte om att skada djur och döden genom rodenticider är långsam och smärtsam.

Nya kontrollmetoder kan komma att bli tillgängliga, men på kortare sikt bör man tänka på hygien och uteslutning. Repellenter är en möjlighet, men mest intressant är idén om fjäderbelastade fällor som injicerar preventivmedel.

Framtiden?

För framtiden förespråkar Michael att akademiker arbetar tillsammans med industrin, till exempel med utvecklingen av en app som skulle koppla samman teori med praktik och på så sätt samla in data för att bygga upp en informationsbank.