Teknikdriven tillväxt

I denna intervju diskuteras den fortsatta ökningen av värdet av skadedjursbekämpning. Tillväxt i både uppskattningen av dess värde för samhället, men också i det finansiella värdet för de företag som är verksamma inom denna sektor. Även om teknikern på marken fortfarande är kung, fortsätter användningen av digital teknik att expandera.

Brian Monaghan är VD och medgrundare av Pest Pulse, ett teknikbaserat skadedjursföretag med huvudkontor i Dublin, Irland, men som även erbjuder tjänster till kommersiella kunder i Storbritannien. På frågan om vad som gör Pest Pulse annorlunda förklarar Brian att företaget alltid erbjuder fjärrövervakning som en del av paketet till ett pris som är likvärdigt med ett vanligt avtal.

Pest Pulse bildades för tre år sedan när Brian slog sig ihop med sin gamle vän Tim O’Toole, tidigare medlem i Pest Guard. Tim har erfarenhet av skadedjursbekämpning, men det har inte Brian, som tidigare har arbetat för onlineföretag som Paddy Power, en internationell valutaföretag och ett matleveransföretag.

De två kunde dock se möjligheter att “erbjuda något annorlunda” inom skadedjursbekämpning på grund av en blandning av lagändringar, särskilt när det gäller rodenticider, i kombination med ökade krav från kunderna på teknikledda tjänsteerbjudanden. Två riskkapitalbolag visade intresse för att utveckla verksamheten, men 2019 köptes verksamheten av amerikanska Terminix (dåvarande ServiceMaster). Brian förklarar: “Den här länken ger oss tillgång till Terminix infrastruktur och till resurser som vi annars inte skulle kunna få.”

Skadegörarföretag som handlas till höga multiplar

En intressant diskussion uppstår mellan vår TPM-värd, Daniel Schröer och Brian om riskkapitalister, teknikaktier och den ökande överlappningen inom skadedjursbekämpningsbranschen. Som värdeaktie har skadedjursbekämpning alltid handlats till en hög multipel – branschen är ganska recessionssäker, växer årligen med en bra intäkt i förhållande till kassaflöde och handlas nu mer som en teknikaktie till en hög multipel.

När tekniken blir alltmer tillgänglig för denna bransch kommer detta att ytterligare förbättra multiplar, tillväxt och service – och därmed öka riskkapitalisternas intresse av att investera. “Skadedjursbekämpning är en bransch på modet, kanske för första gången, men vi måste fortfarande dra nytta av dessa möjligheter”, förklarar Brian.

Framtida konsolidering av marknaden

När det gäller framtiden förutspår Brian ytterligare konsolidering på marknaden med fler förvärv av medelstora till stora serviceföretag av de fyra stora – särskilt Rentokil, Rollins (Orkin), Anticimex och Terminix. Han uppskattar att dessa fyra har en marknadsandel på cirka 20-25% av den globala industrin – en siffra som kan stiga till 35-40%. Dessa åsikter återspeglas i Paul Giannamore, som intervjuades av TPM i början av februari 2021.

Smarta elektroniska enheter kommer att utgöra en del av denna utveckling – de data de samlar in omvandlas till kunskap och värdefulla åtgärder. Även om de stora företagen, särskilt Rentokil och Anticimex, är de ledande användarna av denna teknik, med Brian Recons cirka 150.000 enheter som redan används, är detta fortfarande en liten andel av alla de betespunkter som installerats globalt.

De mindre och medelstora företagens användning av dem kommer att öka, särskilt som tekniken förbättras och priset sjunker. Brian understryker dock att deras användning aldrig kommer att ersätta en erfaren teknikers roll.