Ep.30 Digital marknadsföring för skadedjursbekämpningsföretag

I veckans intervju med Kevin Smith, Chief Marketing Officer på Rollins Inc, avslöjas hemligheter och framgångar kring hur digital marknadsföring kan maximeras inom skadedjursbekämpning.

Kevin är baserad i Atlanta, Georgia, USA och verkar till och med överraska sig själv när han avslöjar att han har varit tillsammans med Rollins i 18 år. Han förklarar att dessa 18 år har varit spännande eftersom det har varit en period av ständig förändring – från den tidigare eran av marknadsföring via Gula sidorna, radio och TV till den nya digitala eran som måste tilltala Generation Z (de som föddes mellan mitten till slutet av 1990-talet och början av 2010-talet). En period där det hela tiden har funnits något nytt att lära om kommunikation.

Han var kanske till en början en motvillig forskare, men hans nyfikenhet på varför människor gjorde som de gjorde när nya plattformar dök upp ledde till en rad fascinerande experiment om vad som tilltalar kunderna. Denna omvandling började i slutet av 1980-talet med att man ringde upp internet för att nu komma åt det via telefonen – idag uppskattar Kevin att 70% av företagets inkommande trafik från privatpersoner kommer via telefonen.

TV bestod av tre kanaler där man endast kunde annonsera. Intressant nog kontrollerar Daniel, vår värd, med Kevin att det finns en historia av sändningar inom familjen Rollins. Korrekt – det fanns en sändningsverksamhet innan Orkin köptes 1964. Idag har Rollins en studio i Atlanta som används för att utbilda sina team till de nivåer som anses vara avgörande för framgång.

Kevin identifierar teknikern som nyckeln till att sälja konceptet – frånvaron av skadedjur – till sina kunder. “Marknadsföring ger tillgång till efterfrågan. Men serviceteknikerna kommunicerar med kunden. De löser deras problem. Vi är bara så bra som den upplevelse som konsumenten har med teknikern.”

Kevin fortsätter med att förklara att han anser att det finns tre typer av marknadsförare – surfare, snorklare och dykare. Titta in för att se vem du kan vara!

När det gäller framtiden går världen från traditionell markbunden TV till digital. Så att hitta dina kunder, som i allt högre grad är millenniegenerationen, är en utmaning. Hur når vi fram till dem? Kevin förklarar hur data används för att bedöma hur framgångsrika olika kanaler är – hur man hittar en kund, vad det kostar att värva dem och sedan hur länge man behåller dem som kunder – med hjälp av jargongen CLV – customer lifetime value.

Google identifieras som leverantören av de flesta kunder, men Kevin betonar hur viktigt det är att optimera sitt värde hos Google – frågan är “Hur gör jag mitt varumärke mer värdefullt i Googles ögon?” Att bygga innehåll och relevans är avgörande.

Att få kunderna från sökplattformarna till ert eget innehåll är kanske det här årtiondets utmaning. Hur man optimerar sökmotoroptimering. Kevin använder exemplet med att skapa en serie videor, ofta roliga sådana, som slutar med resultatet att det här problemet ser lite svårare ut än vad kunden tror, så det kanske är dags att ringa ett proffs.