CEPA – Svar på dina frågor
Del I

Denna intervju med Henry Mott, ordförande för CEPA, är något av ett byte av format …. I stället för att vår Talking Pest Management-värd, Daniel Schröer, ställer frågorna, har frågorna den här gången skickats in av er, lyssnarna…….

Frågorna har kommit från både medlemmar och icke-medlemmar i CEPA – den europeiska branschorganisationen för skadedjursbekämpningstjänster. Frågorna var så varierande att de har delats upp i två intervjuer… först här och sedan, nästa vecka, den andra halvan.

Orden nedan är bara en sammanfattning…… lyssna på hela diskussionen själv för att uppfatta hela budskapet.

Först av allt, vad är CEPA? Henry säger att detta är en mycket vanlig fråga som han får, särskilt från de mindre gräsrotsföretagen. De kanske har hört talas om CEPA, men vet inte mycket om det och känner att det bara är för de stora pojkarna. Henry ger en kort historik över hur organisationen startade i mitten av 1970-talet med att de nationella europeiska branschorganisationerna gick samman för att bilda en enad front för att representera de positiva sidorna av branschen.

På senare tid har företag och andra intresserade intressenter fått möjlighet att ansluta sig, så CEPA består nu av över 70 medlemmar, både stora och små, utöver de nationella branschorganisationerna. Som Henry förklarar: “Detta ger organisationen möjlighet att vara mycket mer rundad i sin inställning till branschen som helhet, snarare än att koncentrera sig på ett specifikt område.”

Vad gör CEPA? CEPA:s främsta uppgift är att vara en lobbyorganisation. Inte bara för att försvara branschen när det gäller utbudet av tillgängliga produkter, “verktygslådan”, utan också metodiken för hur dessa verktyg kan användas. Det är inte ett certifieringsorgan.

En intressant debatt uppstår där Henry betonar hur branschen är yrkesverksamma som erbjuder skadedjursbekämpning som en tjänst, inte en grupp som bara är experter på biocider. Branschen är här för att skydda, inte för att döda.

Vad har hänt under de senaste fem åren på CEPA? Först och främst har föreningen tittat på sina egna stadgar (regler) och granskat om dessa är lämpliga för ändamålet. Dessa har nu reviderats för att omfatta det utökade antalet medlemmar. “CEPA är inte längre en konfederation. CEPA-namnet är nu ett ‘varumärke’, en förening som vem som helst kan gå med i”, betonar Henry. Medlemsavgifterna ändras också, vilket gör det möjligt för vem som helst att gå med och varje medlem kommer att ha en röst.

Hur ser då de kommande fem åren ut för CEPA? Grunderna för administrationen är nu på plats – så den huvudsakliga ambitionen (strategin) är att få ett officiellt erkännande för branschen. Kring detta finns en hel rad stödjande taktiker – den CEPA-certifierade standarden är en av dem. Hittills finns det 750-800 certifierade företag i Europa, vilket visar att det nu finns ett nätverk av oberoende granskade professionella företag.
Nästa nivå, som kommer att lanseras under nästa år, är en strategi för tre städer som kommer att illustrera hur CEPA-certifierade företag som använder en integrerad strategi för bekämpning av gnagare är mycket mer framgångsrika än att bara använda en strategi baserad på biocider. Detta kommer tydligt att skilja ett professionellt skadedjursbekämpningsföretag.

Lobbyarbetet på hög nivå i Bryssel för att få skadedjursbekämpning erkänd som en professionell tjänst fortsätter. CEPA:s arbetsgrupper fortsätter också, i synnerhet arbetsgruppen för professionalisering arbetar hårt för att sammanställa en allmänt erkänd utbildningsnivå som varje land kan erkänna som riktmärke. Kommunikationsgruppen fortsätter att ständigt arbeta med olika sätt att förmedla budskapet att branschen är “Not killers, but carers”.

Vilken roll spelar de nationella organisationerna i CEPA? De nationella föreningar som ingår i CEPA har direkt tillgång till allt som CEPA gör. Det är de nationella föreningarnas uppgift att förmedla denna information till sina medlemmar. En diskussion utvecklas om de stora företagsorganisationernas roll inom CEPA. Henry klargör att stödet från de stora tillverkarna bör lovordas och inte kritiseras.

Vad är CEPA:s roll i lobbyarbetet? Under de senaste tre till fyra åren, tack vare CEPA-sekretariatet, har lobbying nu kommit upp på en mycket hög nivå inom EU-institutionerna, i synnerhet inom Regionkommittén. CEPA är nu erkänt, hörs och konsulteras. Professionell bekämpning av skadedjur betraktas som en viktig bransch i arbetet med att skydda folkhälsan.

Lyssna på nästa Talking Pest Management-intervju med Henry Mott för att få svar på fler av dina frågor…..

Du hittar en direktkontakt till Henry Mott här. För allmänna frågor om CEPA kan du kontakta secretariat@cepa-europe.org.

Om du gillade del 1, tveka inte att lyssna på del 2.