Den här veckans intervju med Alain van Lidth de Jeude handlar om vikten av integrerat växtskydd och dess betydelse för den professionella branschen för skadedjursbekämpning.

Alain van Lidth de Jeude är regionchef för Rentokil Pest Control med ansvar för Latinamerika och Europa. Sedan 2006 har Alain varit engagerad i CEPA (Confederation of European Pest Management Associations), inte bara som styrelseledamot utan även som kassör.

Alain beskriver hur viktig CEPA är, särskilt i sin roll att sträva efter en bättre värld inom den professionella skadedjursbekämpningsbranschen. Vår Talking Pest Management-värd, Daniel Schröer, tar upp ämnet Memorandum of Understanding (MoU) och betydelsen av Integrated Pest Management (IPM) inom detta. Vad är det som är så viktigt med IPM?
För den okunnige innebär skadedjursbekämpning helt enkelt att man fångar skadedjur, men Alain förklarar hur felaktig den beskrivningen är. Professionell bekämpning handlar om förebyggande program för att se till att det inte finns några skadedjur i din miljö. IPM handlar om att ge råd, konsultera och vägleda för att undvika skadedjursangrepp – utan skadedjur behövs inga kemikalier.

På frågan om vilket värde samförståndsavtalet har för intressenterna och varför intressenterna bör underteckna det, använder Alain en analogi från den medicinska världen för att förklara dess värde. Alla förstår värdet av att bli behandlad av en certifierad yrkesperson – en läkare – när man är sjuk. En läkare är en skicklig och utbildad yrkesman, en läkare kan ställa rätt diagnos och ordinera lämplig behandling. Detsamma gäller för en skadedjursexpert. De utbildas, uppdateras och informeras om nya tekniker och använder endast kemikalier som en sista utväg.

Alain betonar att det är ett moraliskt åtagande för alla intressenter att endast samarbeta med och använda tjänster från företag som har utbildad personal som följer principerna för IPM.