Ep.22 Skadedjursbekämpning: Hur covid19 formar långsiktiga förändringar

Hur covid-19 formar långsiktiga förändringar i branschen för skadedjursbekämpning.

Den här veckan är vår uppmärksamhet riktad mot andra sidan jordklotet när Steve Broadbent, baserad i Australien, är Daniels senaste gäst.

Steve Broadbent är regionchef för Enystex, en tillverkare och distributör av professionella produkter som ligger i utkanten av Sydney, New South Wales, Australien. Steves ansvarsområde omfattar leveranser av företagets produkter till Afrika, Mellanöstern, Asien och även Australien.

På frågan om hur verksamheten har svarat på utmaningen med covid-19 säger Steve att det har inneburit både nya utmaningar och möjligheter. Som företag har verksamheten varit mycket varierande, men överlag har det skett en ökning av verksamheten, med undantag för de mycket hårt drabbade länderna som Filippinerna och Indonesien. En stor del av ökningen har kommit via en förändring av marknaderna och även via statliga subventioner – en något konstlad situation som är svår att förutse för framtiden. Han medger att han inte kan se Australiens gränser och internationella resor återvända förrän ett beprövat vaccin finns tillgängligt.

Det har skett en marknadsförändring för företaget i områden som Europa och Sydafrika där desinfektions- och reningsverksamheten har ökat. Samtidigt har denguefebern ökat i Sydostasien, vilket har lett till en ökad efterfrågan på produkter för myggbekämpning, särskilt i Hongkong där verksamheten har fördubblats.

Skadedjursbekämpning är fortfarande en viktig bransch och Steve gratulerar Australian Environmental Pest Managers Association (AEPMA) till allt arbete de har lagt ner på att säkerställa dess erkännande – även i delstaten Victoria, som för närvarande är helt nedstängd, är skadedjursbekämpning undantagen.

Skadedjursbekämpning skyddar människors hälsa och deras egendom, som Steve förklarar med termiter som exempel. Han beskriver hur de skadedjursbekämpningsföretag som har klarat sig bäst är de som har visat flexibilitet och anpassat sina prismodeller och tjänsteutbud, inklusive införandet av hygien- och desinfektionstjänster – en modell som Steve tror kommer att fortsätta i framtiden.

För att stödja detta har AEPMA i Australien tagit fram en Code of Best Practice för desinfektion som är kopplad till tillhandahållandet av skadedjursbekämpningstjänster. Denna finns nu tillgänglig på AEPMA:s webbplats. När det gäller framtiden är god digital kommunikation fortfarande avgörande, inte bara inom det egna företaget utan även med kunderna.