I veckans intervju ligger fokus på myggor och spridningen av malaria och andra tropiska sjukdomar som överförs av myggor. Något av en omväxling från de mer traditionella ämnena inom växtskydd som diskuterats i intervjuerna, men fortfarande ett ämne med relevans och möjligheter för yrkesverksamma.

Rob Fryatt från Xenex i Storbritannien är säkert redan välkänd för lyssnarna för sitt mångåriga engagemang på den globala marknaden för professionella skadedjursbekämpare och har under de senaste 15 åren också varit starkt engagerad i myggbekämpning över hela världen.

Strax efter millennieskiftet var Rob involverad i en större grupp människor som arbetade med Boston Consulting Group med att sammanställa en rapport för Bill & Melinda Gates Foundation. Uppdraget var att fastställa hur stiftelsens finansiella resurser bäst skulle investeras för att ge störst utdelning inom området malariabekämpning. Rob bidrog med ett växtskyddsperspektiv – i princip hur man får lämplig teknik i händerna på människor på utvecklingsmarknader, i synnerhet Sydostasien och Afrika.

Foundation fick snabbt upp ögonen för användningen av insektsbehandlade sängnät – en åtgärd som Rob ser som den största insatsen under de senaste 20 åren.

I och med coronaviruspandemin är Rob dock bekymrad över framtiden för malariakontroll med de redan hårt ansträngda resurserna – det skulle vara alltför lätt att glömma de framsteg som gjorts. Efter undernäring och gastroenterit är malaria fortfarande den sjukdom som dödar flest barn i världen.

Uppkomsten av försummade tropiska sjukdomar

Rob påminner lyssnarna om att inte förbise de andra myggburna sjukdomarna – i synnerhet denguefeber, zikafeber, chikungunya och West Nile-feber – som ofta kallas försummade tropiska sjukdomar (NTD). I USA har WNF under de senaste 15 åren vuxit till en sådan omfattning att omkring 200 dödsfall registreras årligen, vilket har utvidgat marknaden så att nu omkring 30% av medlemmarna i National Pest Management Association (NPMA) utför myggarbete, vilket leder till ett marknadsvärde i storleksordningen 500 miljoner dollar.

Med förändringar i vädermönster och klimat förutspår Rob en ökning av WNV i Europa – ett hot som branschen inte är förberedd på eftersom det hittills har ignorerats.