SKADEDJURSBEKÄMPNING – EN VIKTIG INDUSTRI

I veckans Talking Pest Management intervjuas Patrick Vernié, en annan styrelseledamot i CEPA, den europeiska branschorganisationen för skadedjursbekämpningstjänster.
Utöver sin CEPA-roll är Patrick Verniés “dagliga jobb” som senior intressent för Bayer Environmental Science i Lyon, Frankrike. I denna roll ingår att samordna Bayers verksamhet i hela Europa, Afrika och även Asien. Patrick har varit verksam inom den professionella skadedjursbekämpningsbranschen i närmare 25 år och har spelat en aktiv roll inom CEPA under de senaste 15 åren.

Patrick börjar med att förklara hur Bayers verksamhet i stort är helt baserad på vetenskap och innovation som söker efter lösningar för samhället i stort – kort sagt “Hälsa för alla: Hunger för ingen”. På frågan om hur covid-19-pandemin kan ha påverkat hans verksamhet säger Patrick föga förvånande att ingen kunde ha förutsett detta scenario, men att branschen har varit tvungen att anpassa sig så gott den kan. Bayers högsta prioritet var att garantera säkerheten för alla sina anställda – därför har Patrick arbetat hemifrån sedan mitten av mars. Nästa prioritet var att säkerställa kontinuitet i leveranserna av produkter till kunderna. Eftersom gränserna ofta är stängda var det en utmaning att få ut produkterna till kunderna, men det visade också på komplexiteten i leveranskedjan, med komponenter som kommer från många olika platser.

Med Europa under nedstängning har betydelsen och bidraget till folkhälsan av skadedjursbekämpning kommit i förgrunden. Det finns ingen bättre tidpunkt för intressenter att samlas och erkänna det samförståndsavtal (MoU) som CEPA infört. Och med intressenter menar Patrick inte bara skadedjursbekämpare på egen hand, utan också att gå samman med kunder, tillsynsmyndigheter och politiker – för att erkänna branschens betydelse.
När det gäller framtiden förutspår Patrick att covid-19-krisen kommer att påskynda och stimulera de förändringar som redan var på väg in i branschen – särskilt den ökade användningen av artificiell intelligens, till exempel distansarbete inte bara för tekniker utan även för chefer. Men människor är fortfarande viktiga.

“Det här är mycket spännande tider för branschen. Det är ett tillfälle att visa samhället och världen i stort hur viktig den är. Vi behöver rätt verktyg för att göra vårt jobb effektivt. Vi måste höja ribban för utbildningsstandarder för att säkerställa en hög och universell nivå i hela Europa”, avslutar han.