Likheterna – vägglöss och covid med Stephen Doggett, Westmead Hospital, Sydney, Australien.
Vägglöss och Covid-19 utgör huvudinnehållet i denna intervju med Stephen Doggett, chef för medicinsk entomologi vid Westmead-sjukhuset i Sydney, Australien. Även om myggor och hotet från myggburna sjukdomar utgör huvuddelen av Stephens arbete, är han utan tvekan mest känd som en internationellt ledande biolog inom vägglöss.

År 2006 var Stephen huvudredaktör för världens första Code of Practice for the Control of Bed Bug Infestations (http://medent.usyd.edu.au/bedbug/cop_…), som nu är inne på sin fjärde upplaga, och han var också författare till den praktiska guiden till vägglöss, “Do You Have Bed Bugs”, som har översatts till sex språk. Han var dock den drivande kraften bakom det som utan tvekan är den första akademiska boken på 50 år om vägglöss – Advances in the Biology and Management of Modern Bed Bugs (www.abmmbb.com). Han är också redaktör för nyhetsbrevet Federation of Asian and Oceania Pest Managers’ Association (FAOMPA – https://www.faopma.com/), som är tillgängligt för alla och kan laddas ner gratis.

I denna mycket aktuella intervju presenterar Stephen sina tankar om de stora likheterna när det gäller den nuvarande ståndpunkten om Covid-19 och vägglöss.
För att underlätta för lyssnaren visas minutmarkeringar nedan för att visa vilka ämnen som diskuteras var i intervjun.

– Minut 01.40 – likheterna mellan behandling och hantering av Covid-19 och vägglusangrepp med Taiwans pandemiplan för SARS som exempel;
– Minut 05.10 – vikten av att agera tidigt och snabbt om vägglöss upptäcks för att förhindra att de sprids. Även vikten av testning och övervakning, precis som måste göras med Covid-19. Utan samarbete kommer du att misslyckas;
– Minut 08.35 – vikten av konsekventa faktabaserade budskap, precis som Taiwan uppnådde med Covid-19. I båda situationerna ska falska nyheter och tvivelaktiga produkter fördömas – vetenskap av hög kvalitet ska applåderas;
– Minut 09.55 – pengar som spenderas i förskott är en klok investering;
– Minut 12.12 – hur vägglöss och Covid-19 kommer att förändra samhället;
– Minut 16.45 – hur ser framtiden ut för hotell som reser mindre? Sociala bostäder kommer sannolikt att vara ett stort problem;
– Minut 19.10 – vilka kontrollmetoder för framtiden? Bekämpningsmedel, dammsugning, värme, fällor och digital utrustning diskuteras.